TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

MAIGRE [84 records]

Record 1 2024-02-22

English

Subject field(s)
  • Glues and Adhesives (Industries)
  • Plywood
DEF

A joint that is poorly bonded because insufficient adhesive has remained in it as a result of excessive pressure on, and/or insufficient viscosity of, the adhesive, so that the latter is forced out from between the surfaces to be joined.

French

Domaine(s)
  • Colles et adhésifs (Industries)
  • Contreplaqués
DEF

Joint manquant de colle à la suite d'une trop forte pression ou d'une absence de viscosité.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pegamentos y adhesivos (Industrias)
  • Madera contrachapada
DEF

Unión que tiene una cantidad insuficiente de adhesivo para producir una unión satisfactoria.

Save record 1

Record 2 2022-07-27

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)
OBS

An insect (order Coleoptera) of the family Cantharidae.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Insecte (ordre des coléoptères) de la famille des Cantharidae.

Spanish

Save record 2

Record 3 2022-06-17

English

Subject field(s)
  • Morphology and General Physiology
  • Hygiene and Health
CONT

Fat-free mass, also known as lean body mass, refers to all of [the] body components except fat.

French

Domaine(s)
  • Morphologie et physiologie générale
  • Hygiène et santé

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Morfología y fisiología general
  • Higiene y Salud
CONT

La masa corporal magra (también conocida a veces como simplemente "masa magra") es el peso total de tu cuerpo menos todo el peso debido a su masa grasa.

Save record 3

Record 4 2022-01-21

English

Subject field(s)
  • Cotton Industry
DEF

The wool taken from a starving animal [whose] fibers are weak, thin, and irregular.

French

Domaine(s)
  • Industrie cotonnière
DEF

Laine recueillie lors de la tonte d'animaux ayant subi des périodes de déficience alimentaire ou de maladie [et dont la] fibre présente alors un diamètre irrégulier sur toute sa longueur.

Spanish

Save record 4

Record 5 2020-08-31

English

Subject field(s)
  • Fish
Universal entry(ies)
OBS

A fish of the family Sciaenidae.

French

Domaine(s)
  • Poissons
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Poisson de la famille des Sciaenidae.

OBS

tambour argenté : nom vernaculaire utilisé aussi pour désigner l'espèce Micropogonias furnieri.

Spanish

Save record 5

Record 6 2019-11-29

English

Subject field(s)
  • Toponymy
  • Hydrology and Hydrography
DEF

Any relatively shallow place in a stream, lake, sea, or other body of water.

French

Domaine(s)
  • Toponymie
  • Hydrologie et hydrographie
DEF

Section peu profonde dans le cours d'une rivière ou d'un fleuve.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Toponimia
  • Hidrología e hidrografía
Save record 6

Record 7 2018-12-06

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Analytical Chemistry
DEF

... the amount of lean red meat compared to the amount of fat in a sample of meat.

OBS

The chemical lean measure is generally specified in percentages. For example, 85% chemical lean or 85% CL.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Chimie analytique
CONT

La teneur en maigre mesurée de manière physico-chimique, généralement exprimée en pourcentage, correspond à la quantité totale de viande moins la teneur en graisse déterminée par un procédé physico-chimique.

Spanish

Save record 7

Record 8 2018-12-06

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

... the visual assessment of total meat minus fat content and expressed in percentage terms.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

La teneur en maigre mesurée de manière visuelle, exprimée en pourcentage, correspond à l'évaluation visuelle de la quantité totale de viande moins la teneur en graisse.

Spanish

Save record 8

Record 9 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Cattle Raising

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Élevage des bovins

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Cría de ganado bovino
CONT

La carne de vaca fresca, de color rojo, sin vetas o estrías blancas de grasa se llama carne magra. Los cortes de carne vacuna magra contienen menos grasa saturada y colesterol que los otros con grasa.

Save record 9

Record 10 2018-01-22

English

Subject field(s)
  • Hygiene and Health

French

Domaine(s)
  • Hygiène et santé
DEF

[Personne dont la] morphologie corporelle [est] caractérisée par une minceur apparente qui cache une quantité élevée de graisses viscérales et un manque de tonus musculaire.

OBS

faux maigre : terme entériné par le Comité de terminologie de Radio-Canada.

Spanish

Save record 10

Record 11 2018-01-03

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

French meat cuts are not always translated into English. In fact, the French term is often used in English. In this case, however, one could use a translation such as "lean neck cut", "neck cut" being the equivalent for "collier".

OBS

North American and French meat cuts are not the same.

Key term(s)
  • neck cut
  • lean neck cut

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

En termes de boucherie, morceau du collier de bœuf, subdivisé en veine grasse (ou saignée) et veine maigre (ou second talon), toutes deux riches en tissus conjonctifs. On y trouve des morceaux à braiser (daube, carbonade, bœuf mode).

Spanish

Save record 11

Record 12 2017-07-07

English

Subject field(s)
  • Paints and Varnishes (Industries)
  • Painting (Arts)
CONT

... a "fat over lean" technique, a lean underpainting can help prevent cracking in later years. A lean layer uses very little oil medium (though you can use artist's grade turpentine or similar) and typically uses paint colors that dry quickly.

French

Domaine(s)
  • Peintures et vernis (Industries)
  • Peinture (Arts)

Spanish

Save record 12

Record 13 2016-11-10

English

Subject field(s)
  • Farm Animals
  • Animal Husbandry
DEF

A sheep, steer, cow or pig acquired or kept for fattening.

OBS

store animal: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Animaux de ferme
  • Élevage des animaux
OBS

Destiné à l'engraissement.

OBS

animal maigre : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 13

Record 14 2016-03-14

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

Beef.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Bœuf.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Save record 14

Record 15 2016-02-25

English

Subject field(s)
  • Classification of Coal
DEF

... coal with a low volatile matter.

Key term(s)
  • low-volatile coal

French

Domaine(s)
  • Classification des charbons
DEF

Charbon à faible taux de matières volatiles, entre 8 et 12 %.

CONT

[...] les houilles maigres, anthraciteuses, [...] contiennent jusqu'à 14 % de matières volatiles et ne sont pas agglutinantes.

Spanish

Save record 15

Record 16 2016-02-18

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Save record 16

Record 17 2016-02-18

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Save record 17

Record 18 2012-12-10

English

Subject field(s)
  • Types of Concrete
  • Road Construction Materials
DEF

Road concrete having a lower cement content than pavement concrete, and consequently required to attain a lower mechanical strength.

OBS

lean concrete: term and definition proposed by the World Road Association.

French

Domaine(s)
  • Sortes de béton
  • Matériaux de constr. (Voies de circulation)
DEF

Béton routier ayant une teneur en ciment inférieure à celle d'un béton pour couche de surface et, en conséquence, une résistance mécanique plus faible.

OBS

béton maigre : terme et définition proposés par l'Association mondiale de la route.

Spanish

Save record 18

Record 19 2011-11-08

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Poaceae.

Key term(s)
  • western wild-rye
  • western wild rye

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Poaceae.

Spanish

Save record 19

Record 20 2011-08-19

English

Subject field(s)
  • Human Diseases - Various
  • The Pancreas
DEF

A chronic condition in which the pancreas makes little or no insulin because the beta cells have been destroyed and in which the body is then not able to use the glucose (blood sugar) for energy.

CONT

IDDM [insulin-dependent diabetes mellitus] usually comes on abruptly, although the damage to the beta cells may begin much earlier. The signs of IDDM are a great thirst, hunger, a need to urinate often, and loss of weight. To treat the disease, the person must inject insulin, follow a diet plan, exercise daily, and test blood glucose several times a day. IDDM usually occurs in children and adults who are under age 30.

OBS

Diabetes mellitus can be divided into two types: (1) type I, or insulin-dependent diabetes mellitus; (2) type II, or non-insulin-dependent diabetes mellitus ...

French

Domaine(s)
  • Maladies humaines diverses
  • Pancréas
CONT

On distingue classiquement deux types de diabète : le diabète insulino-dépendant (DID) (type 1) également appelé diabète maigre ou diabète de l'enfant [...]. Il résulte d'une incapacité du pancréas à sécréter une quantité suffisante d'insuline. Il s'agit d'une maladie auto-immune. Le diabète non insulino dépendant (DNID) (type 2), autrefois baptisé diabète gras, survient souvent après la quarantaine chez des personnes en surpoids.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades humanas varias
  • Páncreas
DEF

Subtipo de diabetes mellitus caracterizado por deficiencia de insulina.

CONT

La diabetes mellitus tipo 1 (DM1) se caracteriza por [la] destrucción de las células beta pancreáticas, que se traduce en un déficit absoluto de insulina y dependencia vital a la insulina exógena.

CONT

La diabetes tipo 1 se presenta cuando el cuerpo elabora poca insulina o no produce ninguna. Por esta razón, las personas con diabetes tipo 1 deben recibir inyecciones de insulina para vivir. Esta es la razón por la que a este tipo de diabetes se le denomina también "diabetes insulinodependiente".

OBS

Se manifiesta por el inicio repentino de hiperglucemia severa, progresión rápida hacia cetoacidosis diabética y la muerte a menos que sea tratada con insulina.

Save record 20

Record 21 2008-12-09

English

Subject field(s)
  • Industrial Standardization
  • Food Industries
  • Foreign Trade
  • Pig Raising
DEF

(C209) Same as C205, with false lean and belly strip removed. Maximum fat 6mm.

OBS

Source: Canadian Pork Buyer's Manual. The pork cuts illustrated and described in this manual represent the industry's basic standard for the primal cuts in the Canadian pork industry.

French

Domaine(s)
  • Normalisation industrielle
  • Industrie de l'alimentation
  • Commerce extérieur
  • Élevage des porcs
DEF

(C209) Même que C205. Le faux maigre et la lisière de flanc sont enlevés. Épaisseur maximale de 6 mm de gras.

OBS

Source : Manuel de l'acheteur de porc canadien. Les coupes illustrées et décrites dans ce manuel constituent les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Normalización industrial
  • Industria alimentaria
  • Comercio exterior
  • Cría de ganado porcino
DEF

(C209) Igual que C205, pero sacando la parte magra falsa y tira de pecho. Máximo de grasa: 6 mm.

OBS

Fuente: Manual del Comprador de Carne de Cerdo Canadiense. Los cortes de carne de cerdo ilustrados y descritos en dicho manual representan las normas básicas de la industria porcina canadiense.

Save record 21

Record 22 2008-11-06

English

Subject field(s)
  • Geomorphology and Geomorphogeny
  • Hydrology and Hydrography
DEF

A sedimentary basin in which rate of subsidence exceeds rate of sedimentation.

OBS

starved basin: term used at Natural Resources Canada - Earth Sciences Sector.

PHR

Starved marine basin.

French

Domaine(s)
  • Géomorphologie et géomorphogénie
  • Hydrologie et hydrographie
OBS

bassin à faible sédimentation; bassin à faible remplissage sédimentaire; bassin maigre : termes en usage à Ressources naturelles Canada - Secteur des sciences de la Terre.

PHR

Bassin marin à faible taux de sédimentation.

Spanish

Save record 22

Record 23 2008-10-20

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
CONT

[...] se comparó el efecto de una dieta que incluía todo tipo de carne magra (ternera, vacuno, cerdo, pescado y aves) sobre los lípidos plasmáticos con otra en la que se habían suprimido las carnes magras rojas y solo se consumía carne blanca (pescado y aves).

Save record 23

Record 24 2008-10-10

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Spanish

Save record 24

Record 25 2008-06-10

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

"White" fishmeal commonly contains a higher concentration of ash (minerals) since the bony frames (head and racks) of previously filleted cod, haddocks, etc. are used. White fishmeal constitutes only 10% of the world fishmeal production.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Farine obtenue de surplus ou de déchets de poissons non gras comme la morue, le cabillaud ou la merlu.

Spanish

Save record 25

Record 26 2007-07-04

English

Subject field(s)
  • Economic Fluctuations
  • National and International Economics
  • Corporate Economics
  • Saving and Consumption
DEF

Year showing poor results or losses.

OBS

lean year: term and definition reproduced from the CAPITAL Business Dictionary with the permission of LID Editorial Empresarial.

French

Domaine(s)
  • Fluctuations économiques
  • Économie nationale et internationale
  • Économie de l'entreprise
  • Épargne et consommation
DEF

Année aux résultats peu élevés ou déficitaires.

OBS

année de vaches maigres : terme et définition extraits du CAPITAL Business Dictionary et reproduits avec l'autorisation de LID Editorial Empresarial.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fluctuaciones económicas
  • Economía nacional e internacional
  • Economía empresarial
  • Ahorro y consumo
DEF

Año con resultados bajos o con pérdidas.

OBS

año de vacas flacas: término y definición extraídos del CAPITAL Business Dictionary con la autorización de LID Editorial Empresarial.

Save record 26

Record 27 2006-05-05

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Produit obtenu par le mélange de cacao maigre en poudre et de saccharose, en proportion telle que 100 grammes de produit contiennent au moins 32 grammes de cacao maigre en poudre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 27

Record 28 2006-04-06

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Yoghurt or Yoghourt (traditional spellings) or yogurt (modern spelling) is a dairy product produced by bacterial fermentation of milk. Any sort of milk may be used to make yogurt, but modern production is dominated by cow's milk.

Key term(s)
  • non-fat yogurt
  • non-fat yoghourt
  • non-fat yoghurt

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

yogourt : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

Spanish

Save record 28

Record 29 2006-03-08

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases
  • Horse Husbandry
  • Horse Racing and Equestrian Sports

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
  • Élevage des chevaux
  • Courses hippiques et sports équestres
OBS

Dont la corne est sèche et cassante.

Spanish

Save record 29

Record 30 2005-04-13

English

Subject field(s)
  • Clay and Clay Products (Ceramics)
  • Geology
DEF

A clay of low to medium plasticity owing to a relatively high content of silt or sand.

OBS

As opposed to "fat clay."

French

Domaine(s)
  • Terres et glaçures (Ind. de la céramique)
  • Géologie
DEF

Argile de plasticité relative faible.

CONT

On distingue les argiles grasses, très plastiques [...], et les argiles maigres rendues peu plastiques par la présence de silice.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Arcilla y sus productos (Industria de la cerámica)
  • Geología
CONT

Desde el punto de vista de su trabajo [el de los escultores] se distinguen las arcillas grasas (muy plásticas y untuosas) y las arcillas magras (poco plásticas, arenosas y quebradizas).

Save record 30

Record 31 2005-02-08

English

Subject field(s)
  • Hydrology and Hydrography
  • Sea Operations (Military)
  • Aquaculture
DEF

Water having a depth between 10 and 200 metres.

CONT

Lightweight grenade launchers for anti-submarine warfare in shallow waters have been pioneered in Sweden.

OBS

shallow water: term and definition standardized by Nato.

Key term(s)
  • shallow

French

Domaine(s)
  • Hydrologie et hydrographie
  • Opérations en mer (Militaire)
  • Aquaculture
DEF

Eau dont la profondeur est telle que la propagation des houles et celle de la marée sont affectées sensiblement par la topographie du fond de la mer.

DEF

Eau dont la profondeur se situe entre 10 et 200 mètres. [Définition normalisée par l'OTAN.]

CONT

C'est en Suède qu'ont été développés les premiers lance-grenades ASM légers pour petits fonds.

OBS

petits fonds : terme normalisé par l'OTAN.

Key term(s)
  • eaux peu profondes
  • eau maigre
  • petit fond

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Hidrología e hidrografía
  • Operaciones marítimas (Militar)
  • Acuicultura
Save record 31

Record 32 2004-11-29

English

Subject field(s)
  • Binders and Mastics (Constr.)
  • Masonry Practice
DEF

Mortar that is deficient in cementitious components. It is usually harsh and difficult to spread.

French

Domaine(s)
  • Liants et mastics (Construction)
  • Maçonnerie
OBS

Maigre : qualifie un béton, un mortier ou un enduit dont le taux de liant est faible (par opposition aux mélanges gras, riches en liant); synonyme : sous-dosé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Argamasas y masillas (Construcción)
  • Albañilería
DEF

Mezcla de mortero que contiene una cantidad de aglomerante inferior a normal.

CONT

Generalmente se define la calidad de un mortero expresando el peso de la cal o del cemento que se mezcla con un metro cúbico de arena seca. Dicha proporción suele ser de 350 a 450 kg en los morteros ordinarios, que se califican de magros o grasos según tengan menos o más cal o cemento.

Save record 32

Record 33 2003-09-24

English

Subject field(s)
  • Binders and Mastics (Constr.)
DEF

A lime having a low volume yield and poor workability.

French

Domaine(s)
  • Liants et mastics (Construction)
DEF

Chaux hydratée préparée au départ de calcaire impur.

CONT

La chaux maigre contient un peu de silice et de magnésie.

CONT

Ce dallage ce pose à l'ancienne sur un mortier de chaux maigre, à l'intérieur comme à l'extérieur.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Argamasas y masillas (Construcción)
DEF

Cal que no se apaga fácilmente con agua, debido a que se obtuvo con piedra caliza, que contiene un elevado grado de impurezas.

Save record 33

Record 34 2003-04-21

English

Subject field(s)
  • Physics
  • Scientific Measurements and Analyses

French

Domaine(s)
  • Physique
  • Mesures et analyse (Sciences)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Física
  • Medición y análisis (Ciencias)
Save record 34

Record 35 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Labour Relations
  • Working Practices and Conditions
CONT

Hearth breads, chappatti, pasta, Arab bread.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Relations du travail
  • Régimes et conditions de travail
CONT

Pains sur sole, Chappati, pâte alimentaire, pain arabe.

Spanish

Save record 35

Record 36 2001-04-11

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

One in which flour, water, yeast and salt constitute from 90 to 95 per cent of the ingredients. (cf RICH DOUGH qv). Scientific American, November 1984.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie

Spanish

Save record 36

Record 37 2000-10-26

English

Subject field(s)
  • Treatment of Wood
  • Glues and Adhesives (Industries)
  • Reconstituted-Wood Products
DEF

A glue line which is characterized by a lack of glue in it, as a result of excessive pressure on, and/or insufficient viscosity of the adhesive.

French

Domaine(s)
  • Traitement des bois
  • Colles et adhésifs (Industries)
  • Bois reconstitués
DEF

Ligne de collage comportant une quantité insuffisante de colle, causée par une pression excessive ou par un manque de viscosité.

Spanish

Save record 37

Record 38 2000-08-29

English

Subject field(s)
  • Blast Furnaces (Steelmaking)
CONT

The injection rate can be raised by 17 kg/thm for a low volatile coal and by 24 kg/thm for a high volatile coal.

French

Domaine(s)
  • Hauts fourneaux (Sidérurgie)
CONT

Les gains potentiels de ces cannes ont été estimés à partir des deux hypothèses suivantes : les taux de combustion obtenus sur le four pilote sont égaux à ceux existant dans la cavité et la régénération accomplie par les imbrûlés est constante. Le gain est de 17 kg/tf pour un charbon maigre et 24 kg/tf pour un gras.

Spanish

Save record 38

Record 39 1999-11-09

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

In lean quality (as distinct from the lean quantity measured by carcass index), Canadian pork enjoys a high reputation.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

maigre : Partie de la viande qui contient peu ou point de graisse.

Spanish

Save record 39

Record 40 1999-11-09

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

In lean quality (as distinct from the lean quantity measured by carcass index), Canadian pork enjoys a high reputation.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

maigre : Partie de la viande qui contient peu ou point de graisse.

Spanish

Save record 40

Record 41 1999-09-03

English

Subject field(s)
  • Law of Evidence

French

Domaine(s)
  • Droit de la preuve
OBS

pluriel d'usage.

Key term(s)
  • maigre preuve

Spanish

Save record 41

Record 42 1998-10-30

English

Subject field(s)
  • Types of Paper
DEF

Paper that contains mineral or no mechanical wood pulp.

French

Domaine(s)
  • Sortes de papier
DEF

Papier ne contenant aucune pâte mécanique de meule, de raffineur; ou aucune pâte thermomécanique.

Spanish

Save record 42

Record 43 1998-03-31

English

Subject field(s)
  • Pulp Preparation (papermaking)
DEF

Stock that, when drained under gravity, parts easily with the water of the suspension. The condition of any given stock may be measured and expressed numerically as the drainability or the freeness value. [Definition standardized by ISO.]

OBS

The opposite of "free" is "wet" (often termed "slow").

OBS

free stock: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Préparation de la pâte à papier
DEF

Pâte qui, soumise à l'égouttage par gravité, se sépare facilement de l'eau de la suspension. La condition d'une pâte donnée peut se mesurer et s'exprimer numériquement par l'égouttabilité ou l'indice d'égouttage. [Définition normalisée par l'ISO.]

OBS

Le contraire de «maigre» est «grasse».

OBS

pâte maigre : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Save record 43

Record 44 1997-09-23

English

Subject field(s)
  • Farming Techniques

French

Domaine(s)
  • Techniques agricoles
OBS

Revue Suisse agricole.

Spanish

Save record 44

Record 45 1997-09-08

English

Subject field(s)
  • Commercial Fishing

French

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
OBS

Commercialisation du poisson sur le marché américain.

OBS

Plusieurs autres traductions possibles pour «white fish», entre autres : corégone, poisson blanc, poisson à chair blanche.

Spanish

Save record 45

Record 46 1997-08-27

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases
DEF

Nutritional disorder caused in dairy cows fed grain rations that are ground very finely or fed as pellets

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux

Spanish

Save record 46

Record 47 1997-07-31

English

Subject field(s)
  • Masonry Practice
  • Joints and Connections (Construction)

French

Domaine(s)
  • Maçonnerie
  • Joints et assemblages (Construction)
CONT

[...] joints de maçonnerie [...] Un joint gras est un joint particulièrement épais; un joint maigre est un joint plus mince que la normale.

Spanish

Save record 47

Record 48 1997-03-25

English

Subject field(s)
  • Typography
DEF

A lighter version of a regular typeface, usually used for body copy, as opposed to bold face.

French

Domaine(s)
  • Typographie (Caractères)
DEF

Caractère dont la graisse est plus faible que celle d'un caractère normal de même famille et de même corps, par opposition au caractère gras.

Spanish

Save record 48

Record 49 1997-01-01

English

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
  • Meats and Meat Industries
Key term(s)
  • leanness traits

French

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Source(s) : Agriculture, mai 1995.

Key term(s)
  • caractères liés au maigre

Spanish

Save record 49

Record 50 1997-01-01

English

Subject field(s)
  • Fish
  • Commercial Fishing
Key term(s)
  • white fleshed freshwater fish

French

Domaine(s)
  • Poissons
  • Pêche commerciale
OBS

Source(s) : Pêches - avril 1995.

Key term(s)
  • poisson d’eau douce à chaire blanche

Spanish

Save record 50

Record 51 1996-11-27

English

Subject field(s)
  • Fish
  • Aquaculture
DEF

Fish in which the main reserves of fat are in the liver.

OBS

not to be confused with "whitefish" (=corégone in French).

French

Domaine(s)
  • Poissons
  • Aquaculture
DEF

Poisson dont les principales réserves de graisse sont dans le foie (ex. : Gadidae).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Peces
  • Acuicultura
Save record 51

Record 52 1994-12-13

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Produit obtenu par le mélange de cacao maigre en poudre et de saccharose, en proportion telle que 100 grammes de produit contiennent au moins 25 grammes de cacao maigre en poudre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 52

Record 53 1994-12-13

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Cacao en poudre dont la teneur minimale en beurre de cacao, calculée d'après le poids de la matière sèche, est de 8 %. Syn. Cacao maigre, cacao fortement dégraissé en poudre, cacao fortement dégraissé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 53

Record 54 1994-12-13

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Tourteau de cacao dont la teneur minimale en beurre de cacao, calculée d'après le poids de la matière sèche, est de 8 %.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 54

Record 55 1994-09-23

English

Subject field(s)
  • Veterinary Medicine
CONT

Thin sow syndrome. The sow loses weight during pregnancy and after farrowing and does not return to feed or weight gain. There are no identifiable clinical signs. Oesophagostomum spp. and Hyostrongylus spp. infestations play a part in some cases but a bad environment and bullying of timid sows are also important.

French

Domaine(s)
  • Médecine vétérinaire
OBS

Amaigrissement de la truie durant la gestation et après la mise bas.

Spanish

Save record 55

Record 56 1994-06-29

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
OBS

shelly meat; "shell" designates a class of cows that are very thin (livestock marketing in Canada)

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
OBS

se dit d'une catégorie de bovins (marché des bestiaux au Canada)

Spanish

Save record 56

Record 57 1994-01-17

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
OBS

as opposed to fed cattle

OBS

Lean: designating an animal lacking in condition of flesh or finish.

Key term(s)
  • green cattle

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
OBS

généralement des bovins d'herbe destinés à l'engraissement

Key term(s)
  • bovin maigre

Spanish

Save record 57

Record 58 1993-12-30

English

Subject field(s)
  • Economic Fluctuations
  • Phraseology
CONT

Training needs to be a fixed cost in the budget in terms of both dollars and time, not to be removed during either busy or poor economic times.

French

Domaine(s)
  • Fluctuations économiques
  • Phraséologie
CONT

La formation est un poste fixe du budget argent et du budget temps qui reste là en période économique faste ou maigre.

Spanish

Save record 58

Record 59 1993-01-08

English

Subject field(s)
  • Titles of Programs and Courses

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes et de cours
OBS

De 1991 à 1997, Agriteam Canada de Calgary est l'agence canadienne d'exécution

OBS

Programmes de l'ACDI

Spanish

Save record 59

Record 60 1990-05-18

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
OBS

production de carcasse maigre

OBS

Source : Revue de médecine vétérinaire, juin 1989

Spanish

Save record 60

Record 61 1989-01-17

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Cattle Raising
CONT

There is an estimated positive correlation of - % between average daily gain from birth to slaughter and the proportion of total lean in the higher priced cuts.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Élevage des bovins
OBS

Basé sur l'expression «proportion de gras» (Techniques Agricoles, sect. 3410, p. 11.)

Spanish

Save record 61

Record 62 1988-05-13

English

Subject field(s)
  • Sciences - General

French

Domaine(s)
  • Sciences - Généralités

Spanish

Save record 62

Record 63 1988-02-18

English

Subject field(s)
  • Farm Animals

French

Domaine(s)
  • Animaux de ferme

Spanish

Save record 63

Record 64 1987-12-14

English

Subject field(s)
  • Dietetics
OBS

Calculation made after measuring recruits to determine their (fat-) free body weight.

French

Domaine(s)
  • Diététique

Spanish

Save record 64

Record 65 1987-03-18

English

Subject field(s)
  • Agricultural Economics

French

Domaine(s)
  • Économie agricole

Spanish

Save record 65

Record 66 1986-07-28

English

Subject field(s)
  • Typesetting and Imagesetting
OBS

The designation of weights varies according to the suppliers of typesetting services. For the purposes of FIP [Federal Identity Program], the weights of the Helvetica family are identified as light, medium and regular.

French

Domaine(s)
  • Composition (Imprimerie)
OBS

Les noms donnés aux graisses varient selon les fournisseurs de services de composition. Pour les besoins du PCIM [Programme de coordination de l'image de marque], ou distingue trois graisses dans la famille Helvetica : maigre, demi-grasse et normale.

Spanish

Save record 66

Record 67 1986-06-03

English

Subject field(s)
  • Typography
OBS

White Helvetica peut-être mis pour Light Helvetica, ce qui serait en français Helvetica maigre, sinon le lettrage serait sur fluorescent blanc.

French

Domaine(s)
  • Typographie (Caractères)

Spanish

Save record 67

Record 68 1985-12-09

English

Subject field(s)
  • Civil Engineering

French

Domaine(s)
  • Génie civil
OBS

BT-44

Spanish

Save record 68

Record 69 1985-07-04

English

Subject field(s)
  • Typography
CONT

type families. A family of type (...) includes all variations made of a given type face or design. Weights are varied from light to medium, bold and extra bold

French

Domaine(s)
  • Typographie (Caractères)
CONT

Les familles principales de caractères sont fondues dans une gamme de formes (...) soit: normal, maigre, mi-gras, gras (...) extra-gras (...) ample.

Spanish

Save record 69

Record 70 1985-07-02

English

Subject field(s)
  • Graphic Arts and Printing

French

Domaine(s)
  • Imprimerie et arts graphiques
OBS

(OACI, Annexe 2 (avril 1952), p. 9)

Spanish

Save record 70

Record 71 1985-05-24

English

Subject field(s)
  • Translation

French

Domaine(s)
  • Traduction
OBS

(Américanisme 1)

Spanish

Save record 71

Record 72 1983-12-01

English

Subject field(s)
  • Classification of Coal
  • Coal-Derived Fuels
DEF

Combustible material which has only limited uses owing to undesirable characteristics (e.g. ash content or size).

French

Domaine(s)
  • Classification des charbons
  • Combustibles dérivés des charbons
DEF

Produit qui n'a que des emplois limités en raison de ses caractéristiques indésirables (par exemple : teneur en cendres ou calibre).

Spanish

Save record 72

Record 73 1981-09-29

English

Subject field(s)
  • Production Management

French

Domaine(s)
  • Gestion de la production

Spanish

Save record 73

Record 74 1980-12-11

English

Subject field(s)
  • Mammals
DEF

That part of a seal that has no fat.

French

Domaine(s)
  • Mammifères
DEF

Partie du phoque sans graisse, par opposition au "petit lard".

OBS

Renseignement obtenu au ministère des Pêches et Océans.

Spanish

Save record 74

Record 75 1978-10-30

English

Subject field(s)
  • Plastic Arts
OBS

A traditional principle of painting where there is overpainting of any sort: superimposed pigments should be richer in oil (fat) than the underlayer.

OBS

(...) it is unwise to paint over a polymer ground or a polymer underpainting with oil colors, for then the rule of "fat over lean" would be violated.

French

Domaine(s)
  • Arts plastiques
OBS

Règle selon laquelle une couche maigre peu chargée en huile adhère mal sur une couche riche en huile.

OBS

Non seulement il n'y a plus de longs délais à respecter entre couches, mais la fameuse règle "gras sur maigre" n'existe plus.

Spanish

Save record 75

Record 76 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Financial and Budgetary Management

French

Domaine(s)
  • Gestion budgétaire et financière

Spanish

Save record 76

Record 77 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Lignite, Graphite and Coal Mining

French

Domaine(s)
  • Exploit. de charbons fossiles autres que la tourbe

Spanish

Save record 77

Record 78 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Graphic Arts and Printing
OBS

voir "rules"

French

Domaine(s)
  • Imprimerie et arts graphiques
OBS

Glossaire 57

Spanish

Save record 78

Record 79 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Graphic Arts and Printing
OBS

voir "fine-face rule"

French

Domaine(s)
  • Imprimerie et arts graphiques
OBS

glossaire 57

Spanish

Save record 79

Record 80 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Graphic Arts and Printing
OBS

(print.) voir: bold face type; light face italics

French

Domaine(s)
  • Imprimerie et arts graphiques
OBS

(OACI, Annexe 8 (avril 1952), p. 17)

Spanish

Save record 80

Record 81 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Proverbs and Maxims

French

Domaine(s)
  • Proverbes et dictons

Spanish

Save record 81

Record 82 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Proverbs and Maxims

French

Domaine(s)
  • Proverbes et dictons
OBS

(Harrap); mesurer la nourriture à quelqu'un; rogner les vivres à quelqu'un (Harrap; Meadmore)

Spanish

Save record 82

Record 83 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires

Spanish

Save record 83

Record 84 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Purses, Wallets and Similar Articles
  • Postal Equipment and Supplies
DEF

A bag containing a very small quantity of mail.

French

Domaine(s)
  • Sacs, portefeuilles et articles similaires
  • Matériel et fournitures (Postes)

Spanish

Save record 84

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: