TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ROTIR [19 records]

Record 1 - external organization data 2022-06-13

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 1

Record 2 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

broiler pan: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

plat à rôtir : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 2

Record 3 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

spit: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

broche à rôtir : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 3

Record 4 2018-02-23

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
Key term(s)
  • Ontario Broiler Hatching Egg and Chick Commission

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités

Spanish

Save record 4

Record 5 2017-06-06

English

Subject field(s)
  • Poultry Production
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

[A] young duck (usually less than 16 weeks of age) of either sex that is tender-meated and has a bill that is not completely hardened and a windpipe that is easily dented.

French

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Canard à rôtir - Jeune canard (âgé généralement de moins de 16 semaines); mâle ou femelle; viande tendre; bec pas tout à fait rigide; trachée facilement déformable.

Spanish

Save record 5

Record 6 2015-02-25

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
DEF

A metal rod on which food is speared and rotated while cooking.

CONT

Spit may be rotated manually or by a motor [attachment].

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
DEF

Tige de fer pointue qu'on passe au travers d'une volaille ou d'une pièce de viande à rôtir, pour la faire tourner au dessus de la flamme.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aparatos para cocinar alimentos
DEF

Varilla puntiaguda en que se clava y se pone al fuego lo que se quiere asar.

Save record 6

Record 7 2015-02-12

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

Cook by dry heat, usually meat or poultry cooked in an oven; may include cooking with hot ashes, live coals, and hot stones or metal.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Cuire une viande ou une volaille à feu vif, au four ou à la broche.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
DEF

Hacer comestible un alimento por la acción directa del fuego, o la del aire caldeado, a veces rociando aquel con grasa o con algún líquido.

Save record 7

Record 8 2006-07-19

English

Subject field(s)
  • Poultry Production
  • Food Industries
CONT

Roasters are generally older birds with more muscle, flavor and fat. The fat is favorable for roasting because it adds flavor and moisture to the meat as it is cooking and will eventually melt off through the cooking process.

French

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Le poulet à rôtir. Sa chair est moins tendre que le poulet à frire. On l'utilise plutôt pour les plats en sauce et pour faire des sandwichs.

OBS

Le poulet frais [...] On le trouve en deux catégories soit le poulet à rôtir ou gros poulet et le poulet à frire.

Spanish

Save record 8

Record 9 2001-05-09

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
  • Hotel Equipment
OBS

Different methods used in grilling of hamburger patties.

OBS

A one-sided grill where you must turnover the meat in order cook it.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
  • Équipement hôtelier

Spanish

Save record 9

Record 10 1994-03-17

English

Subject field(s)
  • Poultry Production
DEF

A chick raised to be marketed as a roaster.

OBS

Not to be confused with "roaster" a small chicken.

French

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
OBS

Destiné à la production de poulet à rôtir.

Spanish

Save record 10

Record 11 1993-02-10

English

Subject field(s)
  • Collection Items (Museums and Heritage)
  • Household Utensils and Appliances (General)

French

Domaine(s)
  • Objets de collection (Muséologie et Patrimoine)
  • Équipement ménager (Généralités)

Spanish

Save record 11

Record 12 1992-01-15

English

Subject field(s)
  • Proverbs and Maxims

French

Domaine(s)
  • Proverbes et dictons

Spanish

Save record 12

Record 13 1988-04-22

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 13

Record 14 1987-07-06

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

Large capacity energy searing grill: non stick deep ... grates; bright-finish flavor plate ....

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
OBS

cuisinière à gaz propane de marque ROPER.

OBS

rôtir sur le gril.

Spanish

Save record 14

Record 15 1986-06-06

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

Roast ovens. Sectional type, each section operating with independent heat and thermostat control. Ovens may be stacked in one, two or three sections.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)

Spanish

Save record 15

Record 16 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Proverbs and Maxims

French

Domaine(s)
  • Proverbes et dictons
OBS

argot, (devant le feu, au soleil) (Le Linguiste) nov 1 1968

Spanish

Save record 16

Record 17 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments

Spanish

Save record 17

Record 18 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Ovens, Furnaces and Boilers (Heating)
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Fours et chaudières (Chauffage)
  • Minoterie et céréales

Spanish

Save record 18

Record 19 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Household Utensils and Appliances (General)
DEF

rectangular, oval or round covered or uncovered pan, with or without a rack. Especially used for roasting meats and poultry.

French

Domaine(s)
  • Équipement ménager (Généralités)
DEF

plaque en cuivre étamé ou en tôle assez forte munie d'une grille sur laquelle on place les pièces devant être rôties au four.

Spanish

Save record 19

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