TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SIROP [100 records]

Record 1 2025-03-04

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

This regulation was repealed in 1982.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Ce règlement a été abrogé en 1982.

Spanish

Save record 1

Record 2 2024-12-27

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
Key term(s)
  • siruping off point

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Température à partir de laquelle la sève d'érable a atteint la densité standard du sirop, soit 3,8 °C (70 °F) au-dessus du point d'ébullition de l'eau.

Spanish

Save record 2

Record 3 2024-12-24

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple-Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens
  • Industrie de l'érable

Spanish

Save record 3

Record 4 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

We strongly suggest adding some pre-filters inside the syrup filter to filter out macro particles like sugar sand.

Key term(s)
  • sirup filter
  • sirup strainer

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Filtre épais, de forme conique ou carrée, généralement en laine ou en orlon, qui sert à passer le sirop chaud afin de le débarrasser de ses impuretés.

Spanish

Save record 4

Record 5 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
CONT

Before our syrup is bottled, [the] sugar sand is filtered out under very high pressure. Our earliest method was to filter the syrup through a series of paper filters. As our operation expanded and to keep up with our larger evaporator, we have gone to a pressure filter specifically designed for maple syrup production.

Key term(s)
  • sirup filter press

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Appareil pour filtrer le sirop sous pression.

CONT

Le filtre-presse est un outil efficace pour filtrer le sirop d'érable afin d'en améliorer la clarté. Les autres méthodes ne filtrent tout simplement pas de manière aussi précise.

Key term(s)
  • filtre presse

Spanish

Save record 5

Record 6 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Maple-Sugar Industry
  • Maple Syrup Production
Key term(s)
  • sirup pan hood

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Industrie de l'érable
  • Acériculture
DEF

Dispositif destiné à recueillir la vapeur émanant de la sève en ébullition, à protéger cette sève des particules qui pourraient y tomber et à conserver la chaleur.

Spanish

Save record 6

Record 7 - external organization data 2024-12-12

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 7

Record 8 2024-12-11

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
Key term(s)
  • high-flavoured maple syrup
  • high-flavoured maple sirup
  • high-flavored maple syrup

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Sirop d'érable qui, placé dans une marmite autoclave et chauffé rapidement à très haute température, devient plus foncé et voit sa saveur fortement augmentée.

Spanish

Save record 8

Record 9 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Maple cream, just like any other confection made from maple syrup, starts off as supersaturated syrup.

Key term(s)
  • supersaturated sirup

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
DEF

Sirop cuit à plus de 3,8 °C au-dessus du point d'ébullition de l'eau.

Spanish

Save record 9

Record 10 2024-12-06

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Egg Industry
  • Maple-Sugar Industry
OBS

poached egg in maple syrup: designation usually used in the plural.

Key term(s)
  • poached egg in maple sirup
  • poached eggs in maple syrup
  • poached eggs in maple sirup

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Oeufs (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

Selon la tradition, les œufs dans le sirop d'érable se mangent chauds ou tièdes, en accompagnement des incontournables d'un bon repas de cabane tels que du pain frais beurré, du jambon, des fèves au lard, de la soupe aux poix, etc.

OBS

œuf dans le sirop d'érable; œuf poché au sirop d'érable; œuf dans le sirop : désignations habituellement utilisées au pluriel.

Key term(s)
  • œufs dans le sirop d’érable
  • œufs pochés au sirop d’érable
  • œufs dans le sirop

Spanish

Save record 10

Record 11 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

The resulting concentrated syrup is filtered to remove impurities and then boiled in ... large evaporators to become pure maple syrup.

Key term(s)
  • concentrated sirup

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
DEF

Sirop d'érable dont une partie du saccharose est extrait et qui est employé à des fins culinaires ou industrielles.

Spanish

Save record 11

Record 12 2024-12-05

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Maple-Sugar Industry
CONT

... maple syrup dumplings, a delightful dessert that combines soft and fluffy dumplings with a sweet maple syrup sauce.

OBS

maple syrup dumpling; grandfather: designations usually used in the plural.

Key term(s)
  • maple sirup dumpling
  • maple syrup dumplings
  • maple sirup dumplings
  • grandfathers

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Plats cuisinés
  • Industrie de l'érable
CONT

Les grands-pères au sirop d'érable, grands-pères dans le sirop ou simplement grands-pères sont des pâtisseries traditionnelles québécoises et acadiennes. On peut retrouver également le terme pépères dans le parler populaire de certaines régions du Québec, dont la Beauce. Cette pâtisserie est notamment servie lors du temps des sucres dans les cabanes à sucre.

OBS

grand-père au sirop d'érable; grand-père dans le sirop; grand-père; pépère : désignations habituellement utilisées au pluriel.

Key term(s)
  • grands-pères au sirop d’érable
  • grands-pères dans le sirop
  • grands-pères
  • pépères

Spanish

Save record 12

Record 13 2024-11-27

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Safety
CONT

Experts classify ropy syrup as a "texture defect" consisting of a string that extends 4 inches or more in the syrup.

Key term(s)
  • ropy sirup

French

Domaine(s)
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salubrité alimentaire
CONT

Au point de vue du classement du sirop d'érable commercialisé dans le cadre de la convention de mise en marché, le sirop filant est un sirop d'érable dont on peut, à l'aide d'un bâtonnet, extraire un filament mesurant 10 cm ou plus.

Spanish

Save record 13

Record 14 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

The International Maple Syrup Institute (IMSI) is an industry-wide, member-based, non-profit organization that fosters collaboration and acts on issues affecting the maple industry's interests.

Key term(s)
  • International Maple Sirup Institute

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable

Spanish

Save record 14

Record 15 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

This order was repealed in 2018.

Key term(s)
  • Quebec Maple Sirup Producers' Levy (Interprovincial and Export Trade) Order

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable

Spanish

Save record 15

Record 16 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

Enabling Act: Agricultural Products Marketing Act.

Key term(s)
  • Quebec Maple Sap and Maple Sirup Order

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Loi habilitante : Loi sur la commercialisation des produits agricoles.

Spanish

Save record 16

Record 17 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

The Maple Sugar Producers of Quebec, a cooperative founded in 1925, changed its name in 1996 to Citadelle, Maple Syrup Producers' Cooperative.

Key term(s)
  • Citadelle, Maple Sirup Producers' Cooperative

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Les producteurs de sucre d'érable du Québec, coopérative fondée en 1925, a changé de nom en 1996 pour devenir Citadelle, coopérative de producteurs de sirop d'érable.

Spanish

Save record 17

Record 18 2024-11-21

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial and Territorial Laws and Regulations (Canadian)
  • Maple Syrup Production
  • Maple-Sugar Industry
OBS

This order was repealed in 2005.

Key term(s)
  • Order respecting maple water, sirup or sugar

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements provinciaux et territoriaux canadiens
  • Acériculture
  • Industrie de l'érable
OBS

Cette ordonnance a été abrogée en 2005.

Spanish

Save record 18

Record 19 - external organization data 2023-04-27

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)
Key term(s)
  • syrup processing plant labourer
  • syrup processing plant laborer
  • syrup-processing plant laborer

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 19

Record 20 - external organization data 2023-04-27

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)
Key term(s)
  • corn syrup processing laborer

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 20

Record 21 - external organization data 2023-03-09

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 21

Record 22 - external organization data 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 22

Record 23 - external organization data 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)
Key term(s)
  • corn syrup cooler and decolorizer

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 23

Record 24 - external organization data 2022-10-20

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 24

Record 25 - external organization data 2022-06-13

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 25

Record 26 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

syrup dipper: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

louche à sirop d'érable : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 26

Record 27 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

syrup skimmer: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

écumoire à sirop d'érable : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 27

Record 28 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

candy thermometer: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

thermomètre à sirop de sucre : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 28

Record 29 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

syrup jug: an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

cruche à sirop : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 29

Record 30 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

syrup pitcher: an item in the "Food Service Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

pichet à sirop : objet de la classe «Outils et équipement de service des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 30

Record 31 2017-06-29

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)

Spanish

Save record 31

Record 32 2017-06-29

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
CONT

When choosing canned fruit, choose fruit canned in its own juice, not a syrup-packed variety.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
DEF

[Se dit d']un produit en conserve dans lequel l'agent de conservation est le sucre, le sucre inverti, le miel, le dextrose ou le glucose, à l'état sec ou liquide, utilisé avec de l'eau.

Spanish

Save record 32

Record 33 2015-01-13

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Cooking and Gastronomy (General)
OBS

pear in syrup: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • pears in syrup

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
OBS

poire au sirop : terme habituellement employé au pluriel.

Key term(s)
  • poires au sirop

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Cocina y gastronomía (Generalidades)
OBS

pera en almíbar: término utilizado generalmente en plural.

Save record 33

Record 34 2014-06-06

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)

Spanish

Save record 34

Record 35 2014-02-03

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 35

Record 36 2012-10-23

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Sugar Industry
CONT

High-test molasses is produced from processing sugar cane with no extraction of the sugar crystals. The resulting product is typically 70% - 75% total sugar content. High-test molasses is generally used in fermentation processes or specific food applications.

Key term(s)
  • high test molasses

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Industria azucarera
Save record 36

Record 37 2012-02-29

English

Subject field(s)
  • Medication
  • Medicinal Plants
DEF

A drug consisting of the dried roots of these plants [Cephaelis Ipecacuanha or C. acuminata], used as an emetic, purgative, etc., and as the source of emetine.

DEF

A preparation from the dried roots [of Cephaelis ipecacuanha] used to induce vomiting.

French

Domaine(s)
  • Médicaments
  • Culture des plantes médicinales
CONT

Coupée en morceaux ou pulvérisée, la racine d'ipéca est expectorante à faible dose et vomitive à forte dose. Elle entre dans la composition du sirop d'ipécacuanha composé ou sirop de Des Essartz.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
  • Cultivo de plantas medicinales
Save record 37

Record 38 2011-12-12

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

Any of a group of corn syrups that has undergone enzymatic processing to convert its glucose into fructose and has then been mixed with pure corn syrup (100% glucose) to produce a desired sweetness.

CONT

The usual use for glucose isomerase is to take glucose made by hydrolysis of corn starch and turn it into a mixture of mostly fructose with some glucose. The corn starch is broken down using amylases. The result is called "high fructose corn syrup (HFCS)."

OBS

"High-fructose corn syrup" is often used as a synonym for "isosyrup" since it is the main type of isosyrup.

OBS

On food labels, you may see HFCS called "glucose-fructose."

Key term(s)
  • glucose fructose

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

[...] sirop de maïs qui a été soumis à des processus enzymatiques en vue d'augmenter sa teneur en fructose et ensuite mélangé à du sirop de maïs pur (100 % de glucose) pour obtenir sa composition finale.

OBS

Bien que les sirops de glucose peuvent techniquement être à base de différentes sources de fécule (maïs, riz, pomme de terre, blé, etc.), ils sont généralement à base de fécule de maïs. C'est la raison pour laquelle les termes «sirop de glucose à haute teneur en fructose» et «sirop de maïs à haute teneur en fructose» sont souvent utilisés de façon interchangeable.

OBS

Sur l’emballage des aliments, le sirop de glucose à haute teneur en fructose est souvent appelé «glucose-fructose».

Key term(s)
  • glucose fructose

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
Save record 38

Record 39 2011-11-17

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Beverages
DEF

A sweet syrup made from almonds, sugar and rosewater or orange flower water; its strong almond flavor is used as a flavoring for cocktails and baked goods.

OBS

This sweet almond-flavored syrup is used in many mixed drinks.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Sirop à base de sucre et de lait d'amande, parfumé à la fleur d'oranger, que l'on sert comme rafraîchissement, allongé d'eau [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
  • Bebidas
DEF

Bebida hecha con chufas u otros frutos, machacados, exprimidos y mezclados con agua y azúcar.

OBS

En España se elabora a partir de chufas, en México se elabora con arroz o bien con semillas de melón. En Puerto Rico es elaborada a base de ajonjolí. En otros países de Latinoamérica se elabora a partir de almendras, semillas de jícaro, u otros frutos.

Save record 39

Record 40 2011-01-14

English

Subject field(s)
  • Neology and Linguistic Borrowing

French

Domaine(s)
  • Néologie et emprunts
DEF

Endroit où l'on entrepose du sirop d'érable en vue de répondre à la demande quand la production est à la baisse.

CONT

Avec les gouvernements fédéral et provincial, les producteurs ont créé en 1988 une banque de sirop. Alain Gauthier en est le secrétaire. Les réserves [...] permettront de répondre à la demande quand la production sera à la baisse.

OBS

«Banque de sirop» est un néologisme formé à partir de mots déjà existants unis par une particule qui les soude en un syntagme. La composition est le procédé de formation dans ce cas-ci.

Spanish

Save record 40

Record 41 2010-06-14

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Brewing and Malting
CONT

Barley malt syrup ... is dark brown thick and sticky; and possesses a strong distinctive flavor, similar to that of molasses ... It is best used in combination with other natural sweeteners.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Brasserie et malterie
DEF

Sorte de mélasse sucrée, destinée à enrichir, parfumer et sucrer certaines préparations culinaires (pâtisserie, lait battu) et à faire de la bière (par fermentation) ou du whisky (par distillation).

Spanish

Save record 41

Record 42 2010-02-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

... a syrup, made using cornstarch as a feedstock, and composed mainly of glucose.

OBS

Corn syrup is used to soften texture, add volume, prohibit crystallization and enhance flavour.

OBS

The more general term "glucose syrup" is often used synonymously with "corn syrup," since the former is most commonly made from corn starch. Technically, glucose syrup is any liquid starch hydrolysate of mono, di, and higher saccharides ... made from any sources of starch; wheat, rice and potatoes are the most common sources.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

[...] sirop de glucose fabriqué à partir de fécule de maïs.

CONT

Le sirop de maïs est un liquide sucré et collant utilisé, entre autres, comme édulcorant pour faire des confiseries. Fabriqué à partir d'amidon de maïs, il est constitué essentiellement de glucose.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
Save record 42

Record 43 2010-02-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Glucose syrup (also called starch syrup) may be produced from the starch contained in potatoes, corn, [wheat and rice]. It is used in confectionery.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

[...] substance visqueuse et transparente constituée de divers sucres et obtenue par hydrolyse d'amidons ou de fécules alimentaires eux-mêmes tirés du maïs, du riz, du blé, du manioc, de la pomme de terre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
Save record 43

Record 44 2010-02-09

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A mixture of dextrins, glucose, minerals and water, used in candy, confectionery, pastry, liquors.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
CONT

Le glucose cristal est obtenu par concentration d'un jus d'hydrolyse à teneur moyenne en glucose [...] Le glucose cristal est employé en confiserie, dans la fabrication des fruits confits, des liqueurs, du pain d'épice, du nougat.

OBS

Certains auteurs français signalent que l'appellation «glucose liquide», bien qu'impropre, est admise et couramment employée par la Pharmacopée française.

Spanish

Save record 44

Record 45 2008-05-14

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Flavoured Syrup. ... The syrups are highly concentrated (dry matter 75-80%), partially inverted sugar solutions consisting of sucrose, glucose and fructose. To give the syrups different tastes and aroma profiles, flavours can be added. ... The syrups come in a wide spectrum of colours. The proportion of different sugars prevents crystallisation.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Sirop (composé). Sirop de sucre auquel on ajoute des jus ou des extraits de fruits, ou des substances aromatiques, utilisé en pâtisserie. Sirop pur fruit, pur sucre; sirop aromatisé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
Save record 45

Record 46 2007-11-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Corn syrup solids are produced by carrying out the corn syrup refining process until the dextrose content makes up more that 20% of the total dry product. Because of this high ratio of dextrose, corn syrup solids are often used as a sweetener, especially in low-fat foods. Corn syrup is often used in low-fat foods as it adds sweetness, viscosity, and improves texture.

CONT

According to The Condensed Chemical Dictionary, "glucose syrup" and "corn syrup" are synonyms, while they are considered as different concepts by the Van Nostrand's Scientific Encyclopedia.

OBS

corn syrup solid : Term usually used in plural.

Key term(s)
  • corn syrup solids

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Sirop de glucose dont l'eau a été partiellement éliminée pour produire une teneur en solides totaux non inférieur à 93,0 % m/m.

OBS

Sirop de glucose : produit extrait de l'amidon par hydrolyse.

Spanish

Save record 46

Record 47 2007-05-07

English

Subject field(s)
  • Maple-Sugar Industry
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

The syrup obtained by the concentration of maple sap or by the dilution or solution of a maple product, other than maple sap, in potable water.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'érable
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

Sirop obtenu par concentration de la sève d'érable ou par dilution ou dissolution, dans l'eau potable, d'un produit de l'érable autre que la sève d'érable.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria del azúcar de arce
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 47

Record 48 2007-01-09

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Molasses is a by-product of sugar refining and cane syrup is simply cane juice boiled down to a syrup, in much the same way as maple syrup is produced.

OBS

Made from sugar cane, this thick, extremely sweet syrup is used in Caribbean and Creole cookery.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Sirop très sucré, de couleur jaune doré ou clair, extrait de la canne à sucre, et surtout utilisé dans la cuisine antillaise et en pâtisserie.

Spanish

Save record 48

Record 49 2007-01-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Malt syrup is yeast food, and it gives products a pleasant taste, color and aroma. There are two types, enzyme-active (diastatic) and enzyme-inactive (nondiastatic). Triticale malts are said to have higher diastatic power then other cereal malts, and their average soluble protein content is nearly twice that of other malts.

OBS

The grains used to make "malt syrup" are usually barley, but it could also be made from wheat or rice.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les sucres ajoutés sont définis comme étant «les sucres et sirops ajoutés aux aliments pendant le traitement ou la préparation» et comprennent «le sucre blanc, la cassonade, le sucre brut, le sirop de maïs, les solides de sirop de maïs, le sirop de maïs à teneur élevée en fructose, le sirop de malt [...]

OBS

Le «sirop de malt» est habituellement fabriquer à partir de l'orge, mais on peut trouver des sirops de malt de riz ou de blé

Spanish

Save record 49

Record 50 2006-11-08

English

Subject field(s)
  • Names of Events
  • Festivals, Carnivals and Social Events
OBS

Each year the Town of Elmvale explodes in a celebration of nature's rites of spring. Close to 30,000 visitors line the streets to enjoy sugar bush tours, fresh maple syrup, shopping, the all day pancake breakfast and the midway, of course.

French

Domaine(s)
  • Noms de manifestations et d'activités diverses
  • Festivals, carnavals et fêtes
OBS

Chaque année, la ville d'Elmvale célèbre avec grand éclat les rites du printemps. Près de 30 000 personnes viennent visiter les érablières, déguster du sirop d'érable frais et des crêpes, magasiner et s'amuser à la foire, bien sûr.

Key term(s)
  • Festival du sirop d’érable d’Elmvale

Spanish

Save record 50

Record 51 2006-11-08

English

Subject field(s)
  • Names of Events
  • Festivals, Carnivals and Social Events
OBS

The Elmira Maple Syrup Festival builds and strengthens community spirit through the involvement of a large number of area residents in the planning and operation of a one day festival. Participation in a fun filled day supported by 2000 + volunteers raises funds to support local charities and non-profit organizations. Continuing a tradition of 41 years, the Festival continues to promote our community, surrounding areas and local maple syrup producers.

French

Domaine(s)
  • Noms de manifestations et d'activités diverses
  • Festivals, carnavals et fêtes
OBS

Chaque année, des gens de tout le pays et du monde entier se rendent dans la localité pittoresque d'Elmira pour goûter au délicieux sirop d'érable du comté de Waterloo et admirer les prouesses bien connues des cuisiniers qui font sauter les crêpes.

Key term(s)
  • Festival du sirop d’érable d’Elmira

Spanish

Save record 51

Record 52 2004-12-01

English

Subject field(s)
  • Maple Syrup Production

French

Domaine(s)
  • Acériculture

Spanish

Save record 52

Record 53 2004-11-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Sugar Industry
DEF

A solution of sugar which may be from a variety of sources, such as maple or sorghum, or stages in refining cane and beet sugar such as top syrup, refiners' syrup, sugar syrup, golden syrup, or by hydrolysis of starch (glucose or corn syrup).

OBS

The Codex Alimentarius definition is: purified, concentrated, aqueous solutions of nutritive saccharides from starch ... May be in dried form. Used as a sweetening agent in sugar confectionery; also termed corn syrup, corn starch hydrolysate, starch syrup, confectioners' glucose, and uncrystallizable syrup. Pancake syrup or maple flavour syrup is flavoured glucose syrup.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Solution concentrée de sucre dans de l'eau [...] utilisée dans l'industrie alimentaire pour diverses opérations de pâtisserie ou de confiserie, ainsi que dans l'industrie des boissons et des spiritueux.

OBS

Les produits seront «sirop aux arômes de ...», ou «sirop aromatisé à ...»», ou «sirop au goût de ...», «sirop de ... (nom de fruit) selon les règles d'étiquetage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Industria azucarera
DEF

Líquido fuertemente azucarado.

Save record 53

Record 54 2004-06-03

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
  • Restaurant Industry (General)
CONT

PepsiCo brought an antitrust suit against the Coca-Cola Company, alleging that Coca-Cola had monopolized certain distribution channels for soft drink fountain syrup.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
  • Restauration (Généralités)
CONT

Malgré le succès des kits maisons, Hires décida, en 1884, qu'il pouvait vendre plus de soda racinette si les gens ne devaient pas le faire eux-mêmes. Par la suite, il mis au point un concentré liquide, un sirop pour fontaine à soda et un soda racinette en bouteille. D'où vient le nom? À l'origine, Hires voulait appeler son nouveau produit «Root Tea», c'est-à-dire «thé de racines». Il opta pour «Root Beer», ou bière de racines, sur les conseils d'un ami qu'il l'avait convaincu que, étant donné la popularité de la bière à cette époque, les consommateurs seraient davantage attirés par ce nom.

Spanish

Save record 54

Record 55 2003-10-05

English

Subject field(s)
  • Pharmaceutical Manufacturing

French

Domaine(s)
  • Fabrication des produits pharmaceutiques

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de productos farmacéuticos
Save record 55

Record 56 2003-06-12

English

Subject field(s)
  • Veterinary Drugs
CONT

First Aid for Pets. ... Some of the most common things that would require first aid attention are... cuts, insect bites, bee stings ... Syrup of epecac in case you need to induce vomiting . It's always best to be prepared...that means having pet first aid kit around...

French

Domaine(s)
  • Médicaments vétérinaires

Spanish

Save record 56

Record 57 2002-10-25

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 57

Record 58 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 58

Record 59 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 59

Record 60 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 60

Record 61 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 61

Record 62 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 62

Record 63 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 63

Record 64 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 64

Record 65 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 65

Record 66 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 66

Record 67 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 67

Record 68 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 68

Record 69 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 69

Record 70 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 70

Record 71 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 71

Record 72 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 72

Record 73 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 73

Record 74 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 74

Record 75 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 75

Record 76 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 76

Record 77 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 77

Record 78 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 78

Record 79 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 79

Record 80 2002-10-17

English

Subject field(s)
  • Medication
DEF

The U.S.P. preparation [of syrup] containing sucrose, 850 g and a sufficient quantity of purified water to make 1,000 ml. Used in the preparation of other medicated or flavored syrups and preparations and in pharmaceutical operations where sucrose in solution is required.

OBS

Abbreviated "syr."

French

Domaine(s)
  • Médicaments
CONT

Le sirop simple, ou sirop de sucre, est préparé à froid ou à chaud selon l'emploi auquel il est destiné. Sa densité est de 1,32 à 20 degrés C. Il sert à la préparation de sirops composés, par incorporation de sucs de fruit, par addition de principes actifs ou par mélange avec des solutions concentrées de principes végétaux (extraits concentrés pour sirop).

OBS

Les 30 sirops qui figurent au Formulaire national sont les plus prescrits actuellement.

OBS

Selon qu'ils sont additionnés ou non de substances médicamenteuses, on distingue les sirops médicamenteux et les sirops simples.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 80

Record 81 2002-10-17

English

Subject field(s)
  • Medication
DEF

A concentrated solution of sugar in aqueous fluids, with the addition of medicating or flavoring ingredients.

OBS

See also "simple syrup".

CONT

Syrup of codeine.

French

Domaine(s)
  • Médicaments
DEF

«sirop» : Préparation médicamenteuse, aqueuse, contenant environ les deux tiers de son poids de sucre blanc, ce qui assure sa conservation, lui donne sa consistance et lui communique un goût agréable.

DEF

«sirops pharmaceutiques» : [Sirops] dans lesquels le sirop de sucre aromatisé masque le goût des médicaments.

CONT

Sirop contre la toux.

OBS

Selon qu'ils sont additionnés ou non de substances médicamenteuses, on distingue les sirops médicamenteux et les sirops simples.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 81

Record 82 2002-10-10

English

Subject field(s)
  • Endocrine System and Metabolism
CONT

Maple syrup urine disease (MSUD). This disorder, also called branched-chain a-ketoaciduria, derives its name from the burnt-sugar smell of affected infants. MSUD is caused by impaired branched chain a-ketoacid dehydrogenase, which catalyzes decarboxylation of the a-ketoacid derivatives of all three of these amino acids.

French

Domaine(s)
  • Systèmes endocrinien et métabolique
DEF

Maladie héréditaire à transmission autosomique récessive, liée à un déficit de l'enzyme catalysant la décarboxylation oxydative des cétoacides dérivant des acides ramifiés (leucine, isoleucine et valine).

Spanish

Save record 82

Record 83 2002-03-18

English

Subject field(s)
  • Chemistry

French

Domaine(s)
  • Chimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
Save record 83

Record 84 2001-08-16

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
OBS

Obtained through the refining of sugar

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
OBS

Les sirops composés exclusivement de saccharose et d'eau sont très utilisés dans l'industrie des boissons. Ils sont achetés à l'extérieur ou fabriqués dans l'usine à partir de sucre, dans un appareil nommé sirogène ou malaxeur.

Spanish

Save record 84

Record 85 2001-08-16

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
OBS

Continuous centrifugals - system Buckau-Wolf - are used for centrifuging viscous sugar massecuites from beets and cane, such as B- and C-affination massecuites. The perfect design allows higher massecuite quality. Sugar from continuous centrifugals- system Buckau-Wolf - can be discharged dry, as liquid mixture and/or as melt liquor.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Deux installations viennent d'être mises en service au Japon, l'une sur des jus de betteraves, l'autre sur des sirops de refonte de cannes.

Spanish

Save record 85

Record 86 2001-03-15

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Sugar Refining. ... The green syrup is a sugar solution with a purity not below 80%. Before the clarification process, the green syrup is heated from 45°C to about 72°C.

CONT

Loss of energy because the recuperated warm water has such a low thermal level that it is practically unusable. This process entails also the loss of the necessary calories for the re-heating of the dilution run-off syrup in order to break its emulsion.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Sirop obtenu par centrifugation d'une masse cuite.

CONT

La qualité du saccharose cristallisé dépend en partie des impuretés concentrées dans les produits de sucrerie au cours de la fabrication et qui s'y retrouvent sous forme d'inclusions ou adsorbées. [...] Des analyses récentes d'égout pauvre de deuxième jet issu de sucrerie de betterave montrent que la fraction polysaccharidique est essentiellement constituée d'arabinogalactane (Vienat-Nikodemski, 1994).

CONT

Ces résultats ont été confirmés sur un pilote industriel de traitement d'égouts pauvres à la Sucrerie de Bazancourt.

Spanish

Save record 86

Record 87 1999-10-14

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Pricing Theory
OBS

Customs Act

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Théorie des prix

Spanish

Save record 87

Record 88 1998-08-26

English

Subject field(s)
  • Plastics Manufacturing
  • Rubber

French

Domaine(s)
  • Plasturgie
  • Caoutchouc

Spanish

Save record 88

Record 89 1997-02-28

English

Subject field(s)
  • Canadian General Standards Board (CGSB) Standards
OBS

Standard number: 32.208M, 1987

French

Domaine(s)
  • Normes de l'Office des normes générales du Canada (ONGC)
OBS

Numéro de norme : 32.208M, 1987

Spanish

Save record 89

Record 90 1995-08-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 90

Record 91 1994-06-27

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Conserves au naturel de quartiers de pommes sans addition d'eau ou de jus de blanchiment.

Spanish

Save record 91

Record 92 1994-04-11

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

Maple pancake syrup.

DEF

A mild mixture of molasses, corn syrup, etc., used in cooking or as a table syrup.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 92

Record 93 1993-11-25

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

Syrup from starch that has not been hydrolyzed completely, having a low content of glucose and a high content of higher oligosaccharides.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
OBS

Renseignement : Institut de recherches sur les aliments d'Agriculture Canada.

Spanish

Save record 93

Record 94 1993-11-08

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Save record 94

Record 95 1993-02-09

English

Subject field(s)
  • Collection Items (Museums and Heritage)
  • Dishes

French

Domaine(s)
  • Objets de collection (Muséologie et Patrimoine)
  • Vaisselle

Spanish

Save record 95

Record 96 1991-05-01

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
OBS

Source(s) : Santé et Bien-être social (Québec).

Spanish

Save record 96

Record 97 1990-10-01

English

Subject field(s)
  • Types of Industrial Operations

French

Domaine(s)
  • Types d'exploitation industrielle

Spanish

Save record 97

Record 98 1988-01-08

English

Subject field(s)
  • Restaurant Menus
OBS

maple candied sweet potato.

French

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)
OBS

glacer : Faire cuire des légumes entiers (petits oignons) ou tournés (carottes, navets, pour bouquetière par exemple) dans un récipient (...) avec eau, sel, beurre et sucre, jusqu'à ce que le liquide se transforme en un sirop qui enrobera les éléments d'une pellicule brillante.

OBS

patate douce glacée au sirop d'érable.

Spanish

Save record 98

Record 99 1986-09-03

English

Subject field(s)
  • Agricultural Economics
OBS

high fructose syrup

French

Domaine(s)
  • Économie agricole
OBS

Les sirops plus récents dit de "deuxième génération" contiennent 55-60 et jusqu'à 90% de fructose

Spanish

Save record 99

Record 100 1986-06-13

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
OBS

Part of a soda fountain unit.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)

Spanish

Save record 100

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