TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

VEAU [100 records]

Record 1 2025-01-29

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
CONT

A replacement calf is a female that will be kept to replace old cows in the milking herd.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
CONT

Las terneras de reemplazo [se pueden] definir como aquellos animales que, por condiciones de selección en un momento dado, nos servirán para sustituir a otras vacas que por alguna u otra razón son dadas de baja en el hato o para ampliar la población del establo.

Save record 1

Record 2 2025-01-10

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases
  • Animal Reproduction
  • Cattle Raising
CONT

Large offspring syndrome (LOS) is a fetal overgrowth condition in bovines most often observed in offspring conceived with the use of assisted reproductive technologies (ART). Phenotypes observed in LOS include, overgrowth, enlarged tongues, umbilical hernias, muscle and skeleton malformations, abnormal organ growth and placental development.

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
  • Reproduction des animaux
  • Élevage des bovins
CONT

Chez la vache, les fœtus clonés issus d'avortements tardifs ont une taille plus grande que la normale et une croissance asynchrone de certains organes (développement excessif du cœur et du foie, développement réduit des poumons et de la rate), qui caractérisent le «syndrome du gros veau» [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de los animales
  • Reproducción de animales
  • Cría de ganado bovino
CONT

También está demostrado que la manipulación de los ovocitos o embriones puede influir negativamente en el desarrollo embrionario o fetal y generar lo que da en llamarse el 'síndrome de la cría grande'.

Save record 2

Record 3 2024-12-19

English

Subject field(s)
  • Animal Housing Facilities
  • Cattle Raising
CONT

The management pattern on all farms was similar and the calves were kept individually in covered housing facilities (stalls or cages) or outdoors (hutch housing system) and received 4 liters of milk or milk substitute per day divided into two meals, in addition to water and pelleted feed ad libitum.

French

Domaine(s)
  • Logement des animaux d'élevage
  • Élevage des bovins

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alojamiento de los animales de cría
  • Cría de ganado bovino
Save record 3

Record 4 2024-09-18

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
  • Meats and Meat Industries
DEF

A young … calf that leaves a dairy farm to enter the red meat industry.

CONT

Dairy feeder calves fall under the [Code of Practice for the Care and Handling of Veal Cattle] until they are moved from young animal housing and management systems ... into housing and management systems intended for growing and finishing.

OBS

Most dairy feeder calves are male.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Jeune veau […] qui quitte la ferme laitière pour entrer dans l'industrie de la viande rouge.

OBS

La plupart des veaux de type laitier d'engraissement sont des mâles.

Spanish

Save record 4

Record 5 2024-09-18

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
CONT

A started calf — one that is several months old — is easier to judge, and also less apt to get sick.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins

Spanish

Save record 5

Record 6 2024-06-19

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
CONT

Typically, preconditioned calves are: at least 4 months of age at weaning; weaned for a minimum of 45 days prior to sale or shipment; accustomed to eating from a feedbunk; and vaccinated, castrated, dehorned, and treated for parasites at least 3 weeks prior to sale.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
DEF

Veau d'embouche mâle ou femelle, vacciné, castré, écorné, vermifugé et sevré depuis au moins 40 jours.

Key term(s)
  • veau pré-conditionné

Spanish

Save record 6

Record 7 2023-05-11

English

Subject field(s)
  • Collaboration with the FAO
  • Types of Ships and Boats
  • Commercial Fishing
CONT

For the two-boat operation (pair seining), the second vessel picks up the highflyer that was dropped by the main (shooting) vessel or receives the end of [the] seine rope passed from the shooting vessel. The main vessel pays out the rope, wing and bunt (with codend), the other wing and the other rope, attempting to encircle a large area; meanwhile[,] the second vessel may manoeuvre accordingly, depending on the condition of the sea and the position of the main vessel ...

French

Domaine(s)
  • Collaboration avec la FAO
  • Types de bateaux
  • Pêche commerciale
CONT

Dans le cas d'une manœuvre à deux bateaux (senne chalutée à deux), le second bateau récupère la balise qui a été larguée par le bateau (de filage) principal, ou reçoit l'extrémité du filin que lui passe le bateau de filage. Le navire principal déploie le filin, l'aile et la partie à petites mailles (avec poche), l'autre aile et l'autre filin, en essayant d'encercler une grande surface, pendant que le second navire manœuvre en conséquence, en fonction de l'état de la mer et de la position du navire principal [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Colaboración con la FAO
  • Tipos de barcos
  • Pesca comercial
DEF

En la pesca a la pareja, barco que no tiene la responsabilidad de la pesca.

Save record 7

Record 8 - external organization data 2023-03-13

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 8

Record 9 2023-01-04

English

Subject field(s)
  • Fish
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Commercial Fishing
Universal entry(ies)
CONT

This very active swimmer has a powerful streamlined body that reaches a maximum length of approximately 3 m. The back of the porbeagle shark is dark grey to bluish black in colour and its belly is white. The head is stout, the snout is pointed and the eyes are large. The mouth has rather large, pointed blade-like teeth with smooth edges that are identical on both jaws. Males reach maturity at age 8 and females at age 13. The porbeagle shark's typical life expectancy is estimated to be between 25 and 46 years.

OBS

Family: Lamnidae.

OBS

porbeagle: trade name recommended by the "Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales."

French

Domaine(s)
  • Poissons
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Pêche commerciale
Entrée(s) universelle(s)
CONT

La maraîche (Lamna nasus), également appelée veau de mer, requin-taupe commun ou requin marsouin, est une espèce de requins de la famille des Lamnidae, présente sur Terre depuis près de 400 millions d'années.

OBS

requin-taupe commun : nom français commercial normalisé par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Peces
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
  • Pesca comercial
Entrada(s) universal(es)
Save record 9

Record 10 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Types of Skins and Hides (Leather Ind.)
  • Conservation and Repair of Books
DEF

A tanned calfskin used with the flesh side outermost to bind books.

French

Domaine(s)
  • Sortes de peaux (Ind. du cuir)
  • Entretien des livres

Spanish

Save record 10

Record 11 2022-09-29

English

Subject field(s)
  • Glues and Adhesives (Industries)
  • Applied Arts
CONT

Calfskin glue. A strong, liquid adhesive consisting primarily of gelatin and other protein residues of collagen, keratin, or elastin. The skins of calves are hydrolyzed and broken down in boiling water; the cooled solution yields a jelly-like substance which is gelatin or glue.

French

Domaine(s)
  • Colles et adhésifs (Industries)
  • Arts appliqués

Spanish

Save record 11

Record 12 2022-02-28

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Cattle Raising
CONT

Veal cutlets are thin, about ¼-inch thick slices from the leg. They are best fried plain or breaded.

PHR

breaded veal cutlet

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Élevage des bovins
CONT

Tranchées dans l'intérieur de ronde ou l'extérieur de ronde, les escalopes de veau sont des tranches très minces, aplaties pour les attendrir et les amincir. La minceur de la tranche permet une cuisson rapide. Il existe une multitude de recettes d'escalope de veau.

PHR

escalope de veau panée

Spanish

Save record 12

Record 13 2022-01-24

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Cattle Raising
DEF

The flesh of an unborn or newborn calf, used for food.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Élevage des bovins

Spanish

Save record 13

Record 14 2021-11-26

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
CONT

A feeder calf is defined by the University of Kentucky as a steer or heifer weighing between 800 to 1,000 pounds and is one to two years of age. Feeders are usually stockers that are sold to feedyards for further weight gain.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
CONT

Outre le lait, les veaux d'engraissement ne reçoivent que du fourrage grossier.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
Save record 14

Record 15 2019-03-29

English

Subject field(s)
  • Blood
  • Biochemistry
CONT

Animal serum is routinely added to culture media as a source of nutrients and growth factors. The preferred source of serum for cell culture is from calf fetuses (fetal bovine serum, commonly called FBS). FBS is prepared from fetal blood extracted from cows found pregnant at slaughter.

Key term(s)
  • foetal bovine serum
  • foetal calf serum

French

Domaine(s)
  • Sang
  • Biochimie
CONT

Le sérum animal est couramment ajouté au milieu de culture comme source de nutriments et de facteurs de croissance. La source de sérum privilégiée pour la culture cellulaire est le fœtus de veau. Le sérum de veau fœtal (SVF) est préparé à partir de sang prélevé de fœtus enlevés chez les vaches qui, au moment de l'abattage, sont gestantes.

Spanish

Save record 15

Record 16 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Glossaire-16.

Spanish

Save record 16

Record 17 2018-01-26

English

Subject field(s)
  • Titles of Forms
  • Foreign Trade
OBS

Title of a form of International Trade Canada (ITCan).

OBS

TRQ: tariff rate quota.

French

Domaine(s)
  • Titres de formulaires administratifs
  • Commerce extérieur
OBS

Titre d'un formulaire de Commerce international Canada (CICan).

OBS

CT : contingent tarifaire.

Spanish

Save record 17

Record 18 2018-01-24

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
OBS

Export and Import Permits Act.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements
OBS

Loi sur les licences d'exportation et d'importation.

Spanish

Save record 18

Record 19 2018-01-24

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
OBS

Export and Import Permits Act.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements
OBS

Loi sur les licences d'exportation et d'importation.

Spanish

Save record 19

Record 20 2018-01-24

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Foreign Trade
  • Meats and Meat Industries
  • Cattle Raising

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Commerce extérieur
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Élevage des bovins

Spanish

Save record 20

Record 21 2018-01-24

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Official Documents
  • Meats and Meat Industries
OBS

Pursuant to the Export and Import Permits Act. Revokes the Allocation Method Order (Beef and Veal) on March 29, 1996.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Documents officiels
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

En vertu de la Loi sur les licences d'exportation et d'importation, abroge l'Arrêté sur la méthode d'allocation de quotas (bœuf et veau), le 29 mars 1996.

Spanish

Save record 21

Record 22 2018-01-24

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Marketing
  • Meats and Meat Industries

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Commercialisation
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Spanish

Save record 22

Record 23 2018-01-05

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
OBS

Meat Import Act.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements

Spanish

Save record 23

Record 24 2018-01-05

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
OBS

Meat Import Act.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements

Spanish

Save record 24

Record 25 2018-01-05

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
OBS

Meat Import Act.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements

Spanish

Save record 25

Record 26 2018-01-05

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
OBS

Meat Import Act.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements

Spanish

Save record 26

Record 27 2018-01-05

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
OBS

Meat Import Act.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements

Spanish

Save record 27

Record 28 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Agricultural Economics
  • Animal Reproduction
  • Cattle Raising
CONT

Market forces will determine long-term strategy for farm businesses and there is a risk that a beef cow or calf premium may distort the market price ...

French

Domaine(s)
  • Économie agricole
  • Reproduction des animaux
  • Élevage des bovins
OBS

Union européenne.

OBS

prime à la naissance d'un veau : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 28

Record 29 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
DEF

A very young calf slaughtered for human consumption.

OBS

... no more than a week old ...

OBS

bobby calf: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
OBS

Moins de 45 kg.

OBS

petit veau : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 29

Record 30 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
OBS

baby calf; new-born calf: terms extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Key term(s)
  • newborn calf

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
OBS

veau de huit jours; veau de colostrum : termes extraits du «Glossaire de l’agriculture» et reproduits avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 30

Record 31 2016-05-20

English

Subject field(s)
  • Farm Animals
  • Cattle Raising
DEF

A young bovine of either sex that has not reached puberty.

OBS

plural: calves.

OBS

calf: term standardized by Environment Canada and the Translation Bureau for use in the National Inventory Report.

French

Domaine(s)
  • Animaux de ferme
  • Élevage des bovins
DEF

Jeune bovidé, de sexe mâle ou femelle, âgé de moins de 6 mois.

OBS

veau : terme normalisé par Environnement Canada et le Bureau de la traduction dans le cadre du Rapport d'inventaire national.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Animales de granja
  • Cría de ganado bovino
DEF

Animal vacuno macho o hembra, de hasta seis meses de edad, que mantenga todos los dientes de leche y sea capaz de proporcionar en canal un peso comprendido entre 100 y 180 kg.

Save record 31

Record 32 2016-05-11

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 32

Record 33 2016-03-07

English

Subject field(s)
  • Leather Industry
DEF

Type of suede leather with a fine, velvet-like nap produced usually on the grain side.

DEF

Sometimes (in Germany and U.K. always) restricted to leather from unsplit skin, or grain split, with a nap produced by abrading the grain surface, in contrast to suede leather produced by abrading the flesh surface.

French

Domaine(s)
  • Industrie du cuir
DEF

Peau dont la surface à utiliser a été finie avec un velouté semblable au velours [...], par ponçage.

CONT

En France, la peau velours est finie sur chair, à l'exception du Mocho, du Nubuck et du Doeskin qui sont finis sur fleur.

Key term(s)
  • veau velours
  • chèvre velours
  • agneau velours

Spanish

Save record 33

Record 34 2016-03-07

English

Subject field(s)
  • Leather Industry
OBS

Semi-chrome calf leather, black or coloured, smooth or boarded.

OBS

In the U.K. the leather is traditionally black.

French

Domaine(s)
  • Industrie du cuir
DEF

Peau de veau, tannage semi-chrome, noire ou couleur, lisse ou liégée.

Spanish

Save record 34

Record 35 2015-08-19

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Spanish

Save record 35

Record 36 2015-08-19

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Spanish

Save record 36

Record 37 2015-02-25

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Restaurant Menus
CONT

The veal tenderloin is sold as either the tenderloin butt or a full tenderloin. It can be cut into medallions or roasted whole. The veal tenderloin is extremely tender, and its medallions are often pan seared, almost like scallop.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Menus (Restauration)
CONT

Le filet de veau se savoure nature, mariné ou farci. Il est délicieux accompagné de légumes, de riz, de pâtes ou de pommes de terre. Les restes de filet de veau sont tout indiqués pour préparer de succulents sandwichs, des salades ou des plats de pâtes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Menú (Restaurantes)
Save record 37

Record 38 2015-02-12

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Restaurant Menus
CONT

Veal carpaccio is more delicate than its beef counterpart.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Menú (Restaurantes)
Save record 38

Record 39 2015-02-12

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Braised veal cheeks with sweetbreads.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

Abats et spécialités : bajoue de veau, cervelle de veau, osso bucco de veau, ris de veau frais, rognon de veau, cœur de veau.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 39

Record 40 2015-02-11

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Stuffed veal tenderloin filled with spinach, plum tomatoes, buffalo mozzarella and fresh basil.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 40

Record 41 2015-02-11

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Medallions: Boneless medallions of veal cut from the butt tenderloin.

OBS

medallion of veal; veal medallion: terms usually used in the plural.

Key term(s)
  • medallions of veal
  • veal medallions

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

Médaillons de veau à l'érable et aux poires.

OBS

médaillon de veau : terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • médaillons de veau

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

rodaja; medallón: términos utilizados generalmente en plural.

Key term(s)
  • medallones de ternera
  • rodajas de ternera
Save record 41

Record 42 2015-01-07

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Pan-seared medallions of veal tenderloin with sautéed wild mushrooms.

CONT

Veal tenderloin medallions with Gorgonzola crust. Served with mashed potatoes, caramelized onions, sautéed spinach, and cherry-cabernet demi-glace.

OBS

medallion of veal tenderloin; veal tenderloin medallion: terms usually used in the plural.

Key term(s)
  • medallions of veal tenderloin
  • veal tenderloin medallions

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
OBS

médaillon de filet de veau : terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • médaillons de filet de veau

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

medallón; rodaja: términos utilizados generalmente en plural.

Key term(s)
  • medallones de solomillo de ternera
  • rodajas de solomillo de ternera
Save record 42

Record 43 2014-12-31

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 43

Record 44 2014-09-11

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
  • Animal Feed (Agric.)
  • Food Industries
CONT

In Quebec, two types of calves are destined for veal production: grain-fed calves and milk-fed calves. The distinction comes mainly from how the calves are fed, one being fed mostly grain, and the other milk.

Key term(s)
  • grainfed calf

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Le veau de lait est abattu alors qu'il a entre 18 et 20 semaines, et qu'il pèse environ 450 lbs. Le veau de grain, pour sa part, est un peu plus âgé, soit environ 25 semaines, et il pèse autour de 610 lbs.

OBS

veau de grain : terme à utiliser selon Agriculture et Agroalimentaire Canada.

Spanish

Save record 44

Record 45 2014-07-16

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
CONT

The balance of nature dictates that on average an equal number of male and female dairy calves are born to dairy cows.

OBS

dairy calf: term standardized by Environment Canada and the Translation Bureau for use in the National Inventory Report.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
CONT

Tout débute sur une ferme laitière, où la vache, pour donner du lait, doit également produire des veaux. Après 9 mois de gestation, elle donnera naissance à un petit veau laitier.

OBS

veau laitier : terme normalisé par Environnement Canada et le Bureau de la traduction dans le cadre du Rapport d'inventaire national.

Spanish

Save record 45

Record 46 2014-07-15

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
CONT

In Quebec, two types of calves are destined for veal production: grain-fed calves and milk-fed calves. The distinction comes mainly from how the calves are fed, one being fed mostly grain, and the other milk.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
CONT

Le veau de lait est abattu alors qu'il a entre 18 et 20 semaines, et qu'il pèse environ 450 lbs. Le veau de grain, pour sa part, est un peu plus âgé, soit environ 25 semaines, et il pèse autour de 610 lbs.

Spanish

Save record 46

Record 47 2014-07-15

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
CONT

... the ability of any producer to obtain a group of calves that are 1 ot 5 days old (bob, deacon, or baby doll calves) ...

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
DEF

Veau âgé de 1 à 5 jours.

Spanish

Save record 47

Record 48 2014-07-15

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
  • Meats and Meat Industries
CONT

Veal calves are usually separated from the cows within 3 days after birth, allowing for control of diseases and monitoring the dairy cow for udder problems.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Veau élevé et vendu pour la boucherie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Save record 48

Record 49 2014-02-06

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
DEF

A cattle raised for meat production.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
DEF

Veau élevé et engraissé pour la production de viande.

Spanish

Save record 49

Record 50 2013-08-13

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A smooth, somewhat rounded and rectangular organ covered with a thin membrane or skin.

CONT

Veal livers vary in colour from light reddish tan to tan and have two lobes of substantially different sizes.

OBS

calf liver; calf's liver: Larger, heavier, and darker livers are generally called calf.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

Préparation et coupe de foie de veau. Le foie de veau est épluché manuellement et dénervé. La coupe du foie de veau est difficile, le foie est mou et flasque.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 50

Record 51 2013-02-28

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
CONT

Une blanquette d'agneau à l'ancienne.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Recetas de cocina
Save record 51

Record 52 2012-08-17

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

The [half] portion of the hindsaddle remaining after the removal of the [loins].

CONT

To bone the leg of veal for cutlets, start by removing the flank steak and thick fat surrounding it.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Ajouter le cuisseau de veau et faire cuire jusqu'à ce qu'il soit bien rôti.

CONT

Cuissot de veau à la crème aux champignons de Paris.

OBS

cuisseau : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Save record 52

Record 53 2011-08-25

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A thin breaded veal cutlet served with a garnish (as lemon wedges or a fried egg).

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
DEF

Escalope de veau panée puis sautée et servie avec citron, olives, filets d’anchois, câpres, blanc et jaune d’œuf hachés et persil.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
Save record 53

Record 54 2011-02-11

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
OBS

Up to two concentrate feeding stands can be connected to every machine. They allow a well-measured dosing of concentrate feed to calves in or after the milk phase.

OBS

... the artificially reared lambs grew slightly faster than the other, up to the end of the milk phase (45 days).

OBS

The milk phase starts at birth and ends at two months old. The aim during this period is to reach at least 14 kg in body weight - an increase of 10 kg (170 g/day).

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
DEF

veau fermier : Veau [...] qui tète sa mère (syn. : veau sous la mère).

OBS

Voir fiche pour le terme allemand « erster Haltungsabschnitt » (phase lactée). Il en ressort que l'élevage des jeunes bovins comprend deux périodes (phase lactée et phase d'élevage) et que dans la première (phase lactée), on distingue les veaux allaitant la mère de ceux qui « boivent ». Il ne semble pas y avoir de dénomination particulière pour le second groupe en français, nous recommandons donc d'utiliser le générique « veau en phase lactée ».

Spanish

Save record 54

Record 55 2011-01-12

English

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
CONT

The cow should be in good body condition (BCS 6.0) at calving which will result in a thrifty calf, and will increase the level of colostrum produced. This will improve general thrift of the calf throughout its early life. The growing calf should receive adequate nutrition to maintain a body condition of 5.0 - 6.0, which will result in an adequate weaning weight, but which will not result in an overly-fat heifer. Fat heifers have reduced milk production later in life and this condition should be avoided. While creep feeding is rarely ever recommended due to high cost and minimal returns, it is still done in some situations. This practice may result in excessively fat heifers and should be discouraged. The heifer needs to weigh at leat 450 lbs at 8 months to continue through the cycle and meet the target weights without needing a high level of nutrition.

French

Domaine(s)
  • Élevage des animaux

Spanish

Save record 55

Record 56 2009-10-07

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
OBS

Term usually used in the plural.

Key term(s)
  • breaded veal cutlets, milanese

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
OBS

Terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • escalopes de veau panées à la milanaise

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Recetas de cocina
  • Menú (Restaurantes)
Save record 56

Record 57 2009-04-28

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
DEF

One that has never borne young or developed the proportions of a mature cow used especially in the meat trade.

CONT

A young animal is called a calf for the first year. A female is a heifer calf ...

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
DEF

Jeune vache qui n'a pas encore vêlé [...]

CONT

On distingue deux types de génisses : la génisse d'élevage, destinée au renouvellement du troupeau, et la génisse de boucherie, destinée à la production de viande.

OBS

taure : au Québec, le terme «taure» désigne une génisse d'un an et plus.

Key term(s)
  • veau femelle

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
DEF

Cría hembra de la vaca.

Save record 57

Record 58 2009-04-28

English

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
  • Meats and Meat Industries
DEF

Meat derived from the carcasses of calves usually one to three months of age. Veal is soft and pale in color because the calves are not old enough to eat solid grain or forage, and have fed only on milk or skim milk.

French

Domaine(s)
  • Abattoirs
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Veau [...] Viande de cet animal (viande blanche), vendue en boucherie. La meilleure viande de veau provient d'un animal âgé de 2 à 3 mois, ayant été nourri exclusivement au lait [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Mataderos
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
DEF

Carne de ternera o de ternero.

Save record 58

Record 59 2009-04-28

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
DEF

Cría macho de la vaca hasta que cumple uno o dos años o poco más.

Save record 59

Record 60 2008-12-18

English

Subject field(s)
  • Mammals
DEF

A young seal.

OBS

whitecoat: term generally used to refer to a newborn harp or grey seal with soft, white fur.

CONT

A seal pup provides enough food to sustain a fox for weeks.

French

Domaine(s)
  • Mammifères
DEF

Jeune phoque.

OBS

blanchon: terme généralement utilisé pour désigner le «nouveau-né» du phoque gris et du phoque du Groenland.

Spanish

Save record 60

Record 61 2008-02-05

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
DEF

A beef animal marketed directly from the pasture or range without supplementary feeding.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
CONT

Le veau broutard, né en général à la fin de l'hiver, tête sa mère et reste en liberté avec elle durant toute la saison de pâturage. Il consomme alors progressivement de l'herbe.

OBS

veau rouge : terme normalisé par l'Association française de normalisation (AFNOR).

Spanish

Save record 61

Record 62 2007-08-06

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de los animales
Save record 62

Record 63 2007-04-17

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

"Kalbsleberwurst", though the name translates to "calf liver sausage", normally does not contain the liver of calves, but of pigs. It only has to contain veal.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Spanish

Save record 63

Record 64 2005-12-15

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

Veal Marengo. "Marengo" refers to meat dishes cooked in a combination of onions, tomatoes, wine and mushrooms. Named for the village of Marengo in the Piedmont region of northwestern Italy, this dish treats tender veal with a rich but not overpowering sauce.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

[...] veau [détaillé] en morceaux et cuits dans une sauce à base de vin blanc, d'un fond de veau lié, de tomates et garnie de champignons.

Spanish

Save record 64

Record 65 2005-04-21

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Spanish

Save record 65

Record 66 2005-02-08

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases
OBS

Disease occurring in different breeds of cattle, principally in calves with signs appearing from several weeks to 6 months after birth.

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
DEF

Anomalie congénitale due à un facteur récessif; un des membres postérieurs reste rigide et se balance sans toucher le sol au cours de la marche. Il s'agit d'une contraction permanente du muscle gastro-némien et parfois du muscle extenseur latéral des doigts.

Spanish

Save record 66

Record 67 2005-01-25

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

à la bourgeoise : se dit de viandes braisées (paleron ou macreuse, gîte à la noix, fricandeau, jarret de veau, tendon, foie de veau, gigot de mouton), typiques d'une cuisine familiale.

Spanish

Save record 67

Record 68 2004-12-14

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

Produit sec facilement assimilable par les jeunes animaux d'élevage.

Key term(s)
  • aliment pour veau

Spanish

Save record 68

Record 69 2004-12-01

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
DEF

A young uncastrated male bovine.

CONT

A young animal is called a calf for the first year ..., a male is a bull calf until it is castrated, after which it is called a steer calf.

Key term(s)
  • male calf
  • bull-calf

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
DEF

Jeune bovin mâle de plus de 6 mois [...]

DEF

Jeune bovin mâle entier.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
DEF

Cría macho de la vaca.

OBS

becerro. Cría macho de la vaca hasta que cumple uno o dos años o poco más.

OBS

añojo: De 1 año.

OBS

eral: mayor de 1 año, pero menor de 2 años.

Save record 69

Record 70 2004-10-26

English

Subject field(s)
  • Restaurant Menus
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 70

Record 71 2004-09-28

English

Subject field(s)
  • Games and Competitions (Sports)
  • Horse Racing and Equestrian Sports
CONT

In calf roping the cowboy must rope and throw the animal and securely tie three legs together. ... When the calf is roped, the cowboy jumps off the horse, which then must maintain a strain on the rope while the cowboy is throwing and tying the calf.

French

Domaine(s)
  • Jeux et compétitions (Sports)
  • Courses hippiques et sports équestres
OBS

Dans les compétitions chronométrées, il faut attacher les membres de l'animal avec une corde.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Juegos y competiciones (Deportes)
  • Carreras de caballos y deportes ecuestres
OBS

pial: Lazo que se arroja a un animal para derribarlo.

Save record 71

Record 72 2004-02-20

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
OBS

reform sauce: An English sauce based on poivrade sauce which contains shallots, red wine, herbs and vinegar, reform sauce has the rich combinations of port, gherkins ... and is best served with either lamb or game.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 72

Record 73 2004-02-20

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 73

Record 74 2003-07-16

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de los animales
Save record 74

Record 75 2003-03-31

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 75

Record 76 2003-03-31

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
OBS

Term usually used in the plural.

Key term(s)
  • broiled sweetbreads

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
Key term(s)
  • ris de veau grillés

Spanish

Save record 76

Record 77 2003-03-31

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 77

Record 78 2003-03-31

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Save record 78

Record 79 2002-08-26

English

Subject field(s)
  • Glues and Adhesives (Industries)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Colles et adhésifs (Industries)
  • Biochimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pegamentos y adhesivos (Industrias)
  • Bioquímica
Save record 79

Record 80 2002-08-23

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Recipes
DEF

The lower part of a leg of veal, from the line of the body to the knuckle.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 80

Record 81 2001-04-04

English

Subject field(s)
  • Recipes
OBS

Rissole: A type of food made from meat or vegetables cut into small pieces and then pressed together and cooked in fat.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

Glossaire-16

Spanish

Save record 81

Record 82 2001-01-26

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 82

Record 83 2001-01-26

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

Glossaire-16

Spanish

Save record 83

Record 84 2001-01-26

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

Glossaire-16

Spanish

Save record 84

Record 85 2001-01-26

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

Glossaire-16

Spanish

Save record 85

Record 86 2001-01-26

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

Glossaire-16

Spanish

Save record 86

Record 87 2001-01-26

English

Subject field(s)
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

Glossaire-16

Spanish

Save record 87

Record 88 2000-06-20

English

Subject field(s)
  • Leather Industry
  • Leather Bags, Baggage and Satchels
DEF

The skin of a still-born or immature calf or lamb.

Key term(s)
  • slunks

French

Domaine(s)
  • Industrie du cuir
  • Maroquinerie et malleterie
Key term(s)
  • mort-né

Spanish

Save record 88

Record 89 2000-06-20

English

Subject field(s)
  • Leather Industry
  • Leather Bags, Baggage and Satchels

French

Domaine(s)
  • Industrie du cuir
  • Maroquinerie et malleterie
DEF

velours : Type de cuir ou de peausserie préparé à l'envers du sens habituel, et dont le côté placé dessus est poncé de façon qu'il acquière un aspect velouté [...]. Ex. : du veau de velours, de la chèvre velours, de l'agneau velours.

Spanish

Save record 89

Record 90 2000-06-12

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases
CONT

Chromosome evaluation was carried out on blood culture samples of 40 animals including six baldy calves, to determine whether the Fragile X chromosome reported previously in baldy calves is a consistent feature of this syndrome. Influence of the baldy calf environment on the integrity of chromosome was tested by inoculating cultures of lymphocytes from normal heifers, with either various concentrations of plasma from baldy calves or Mycoplasma arginini isolated from clinical cases of Baldy Calf Syndrome.

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
DEF

Anomalie héréditaire du veau, caractérisée par de l'alopécie, des lésions cutanées, une croissance médiocre et une absence de pousse de cornes frontales et des onglons.

OBS

Jusqu'ici la maladie n'a été observée que dans la race Holstein. Les veaux sont normaux à la naissance, mais à l'âge d'un mois ou de deux, ils perdent de l'état en dépit d'un appétit solide, leurs articulations s'enraidissent et ils présentent des anomalies de la peau.

Spanish

Save record 90

Record 91 2000-05-18

English

Subject field(s)
  • Leather Industry
  • Leather Bags, Baggage and Satchels

French

Domaine(s)
  • Industrie du cuir
  • Maroquinerie et malleterie
DEF

veau hunting : Cuir de veau de nature grossière, fini sur chair, contenant des huiles qui le rendent plus résistant à l'eau que le suède, utilisé pour les chaussures.

Spanish

Save record 91

Record 92 1999-11-13

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases
DEF

In Dexter cattle commonly, and in other breeds occasionally, a hereditary condition, which is scientifically known as achondroplasia, occurs. Calves are born in a deformed condition in which the short limbs, dropsical swollen abdominal and thoracic cavities, and a marked foreshortening of the upper and lower jaws give the calf an appearance resembling a bull-dog.

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux

Spanish

Save record 92

Record 93 1999-02-01

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
CONT

Les veaux d'élevage sont entretenus jusqu'au poids vif de 80 à 150 kg pour le renouvellement du troupeau de souche (reproduction) ou celui du troupeau laitier (production) ou, encore, pour la production de viande (jeunes bovins de boucherie et gros bovins).

Spanish

Save record 93

Record 94 1998-10-15

English

Subject field(s)
  • Chamois, Calf Leather and Parchment (Leather Ind.)
DEF

Leather made from the skins of young cattle from a few days up to a few months old, the skins weighing up to 15 lbs. Calf leather is finer grained, lighter in weight and more supple than cowhide.

French

Domaine(s)
  • Chamoiserie, buffleterie et parcheminerie (Ind. du cuir)

Spanish

Save record 94

Record 95 1998-02-16

English

Subject field(s)
  • Leather Industry
  • Leatherworking Procedures
DEF

The skin of a young or immature bovine animal not exceeding a certain weight. This weight is: in Denmark 12 kilos, salted weight; in France about 14 kilos, salted weight ... in UK 16 kg, green weight (the skin of immature milk-fed animals over 7 kilos green weight is often termed "veal"); in USA about 7 kilos salted weight.

French

Domaine(s)
  • Industrie du cuir
  • Procédés de travail du cuir
DEF

Peau brute provenant de la dépouille d'un bovin jeune ou non parvenu à l'âge adulte, n'excédant pas un certain poids. Ce poids limite est : [...] aux États-Unis, environ 7 kilos poids salé; en France, environ 14 kilos poids salé [...].

Spanish

Save record 95

Record 96 1997-04-23

English

Subject field(s)
  • Marine and River Navigation Aids

French

Domaine(s)
  • Aides à la navigation fluviale et maritime
DEF

Sphère orientable qui donne l'aspect de la voûte céleste pour un lieu et un instant donnés et permet d'y reconnaître les étoiles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ayuda a la navegación marítima y fluvial
Save record 96

Record 97 1997-02-28

English

Subject field(s)
  • Canadian General Standards Board (CGSB) Standards
OBS

Standard number: 32.46, 1992

French

Domaine(s)
  • Normes de l'Office des normes générales du Canada (ONGC)
OBS

Numéro de norme : 32.46, 1992

Spanish

Save record 97

Record 98 1997-01-24

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Cattle Raising
  • Regulations and Standards (Food)
Key term(s)
  • Industry and Government Veal Grading Committee

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Élevage des bovins
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
Key term(s)
  • Comité consultatif sectoriel et gouvernemental sur le classement du veau

Spanish

Save record 98

Record 99 1997-01-01

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Cattle Raising
  • Animal Feed (Agric.)

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Élevage des bovins
  • Alimentation des animaux (Agric.)

Spanish

Save record 99

Record 100 1997-01-01

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
Key term(s)
  • good calf

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
Key term(s)
  • veau de qualité

Spanish

Save record 100

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