TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

OLEO GRAOS [2 records]

Record 1 2011-08-10

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Oilseed Crops
  • Biomass Energy
OBS

Jojoba ... is a desert shrub with high tolerance to salinity and alkalinity. The oil obtained from the seed ... is presently used mainly in the cosmetics industry.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Culture des plantes oléagineuses
  • Énergie de la biomasse
CONT

La biomasse végétale [...] Les plantes oléagineuses ont tout naturellement attiré l'attention; et depuis quelques années, les cultivateurs de tournesol, de soja ou d'arachide ont essayé, aux États-Unis et en Australie d'utiliser les «huiles de graines» dont ils disposaient, soit pures, soit mélangées avec les combustibles habituels, dans les moteurs Diesel de leurs tracteurs.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Cultivo de oleaginosas
  • Energía de la biomasa
Save record 1

Record 2 2009-09-08

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Oilseed Crops
CONT

Soybean seeds differ by varieties grown and in relation to the weather conditions and the geographic region in which they are produced.

OBS

An edible seed, [and the] most highly proteinaceous vegetable crop known.

Key term(s)
  • soya bean seed
  • soja bean seed

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes oléagineuses
CONT

soya ou soja : [...] Sa graine, fève oléagineuse, contient une moyenne de 12 à 24 % de matières grasses et de 30 à 45 % de matières azotées. [...] La graine de soya peut servir pour l'alimentation soit de l'homme, soit des animaux.

CONT

amande de soja : Les cotylédons, qui constituent, pondéralement, la quasi-totalité de l'amande, contiennent à la fois des protéines et de l'huile. Certaines variétés possèdent une quantité très faible d'amidon, mais celui-ci est totalement absent dans la plupart. Selon les variétés et selon les diverses caractéristiques du milieu où le soja est cultivé, la teneur en huile de la graine oscille entre 11 et 25 p. 100, et la teneur en protéines entre 30 et 48 p. 100.

Key term(s)
  • graine de soja
  • amande de soya

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de oleaginosas
Save record 2

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: