TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SEMENTE [28 records]

Record 1 2018-04-12

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops
CONT

Oil palm : African tree, "Elaeis guineensis". ... The outer fleshy portion of the fruit is steamed to destroy the lipolytic enzymes and then pressed to recover the palm oil, which is highly coloured from the presence of carotenes. ... Palm oil is used in making soaps, candles, and lubricating greases and in processing tinplate and coating iron plates.

OBS

The kernels of the fruit [of the oil palm] are also pressed ... to recover palm-kernel oil, which is chemically quite different from the oil from the flesh of the fruit.

Key term(s)
  • palm butter

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses
DEF

Huile comestible, riche en acide palmitique (40 à 60 %), colorée en rouge en raison de sa teneur en carotènes, contenue dans le péricarpe de la palme et qui est solide dans les régions tempérées.

CONT

Le palmier à huile (Elæis guineensis) [...] a comme fruits de petites drupes (noix de palme), dont le péricarpe donne l'huile de palme, et la graine l'huile de palmiste.

OBS

Emplois : alimentation, savonnerie, métallurgie.

Key term(s)
  • beurre de palme

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Cultivo de oleaginosas
CONT

De la palma aceitera (Elaeis guineensis) se obtiene el aceite de palma, y también el de la almendra de palma o palmiste. El primero se emplea para la elaboración de mantecas, margarinas y aceites, utilizados para panadería, pastelería, confitería, chocolatería, heladería, etcétera. El segundo presenta características similares a las del de coco, es decir, resulta un excelente sustituto para la elaboración de jabones.

Key term(s)
  • aceite de pulpa de palmera
  • manteca de palma
  • manteca de corojo
Save record 1

Record 2 2017-05-16

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
DEF

A simple, dry, one-seeded indehiscent fruit, with the pericarp firmly united all around the seed coat [as in wheat and other plants of the grass family (Poaceae)]

OBS

caryopsides: plural.

OBS

In botanical language a grain of a cereal plant is not a "seed" but a "fruit" of the kind called caryopsis.

OBS

kernel; KRNL: term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
DEF

Fruit indéhiscent simple, sec, à une seule graine, dont le péricarpe est fermement uni [...] au spermoderme; c’est le fruit caractéristique des graminées [Poaceae].

OBS

grain; KRNL : terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
CONT

Una cariópside o cariopse, es un tipo de fruto simple, similar al aquenio, formado a partir de un único carpelo, seco e indehiscente. En ella el integumento y el pericarpio se han fusionado, formando una piel protectora. Llamada también "grano", es el tipo de fruto típico de las gramíneas (Poaceae) o cereales; el trigo (Triticum spp.), el arroz (Oryza sativa) y el maíz (Zea mays) forman cariópsides. En muchos casos, las "cáscaras" que protegen a estos frutos son los restos de las brácteas florales que los recubren; en sí, el integumento se ha incorporado a la parte que se consume.

Save record 2

Record 3 2017-05-16

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

A wheat berry is the term being used for just an ordinary kernel of wheat ... call a wheat grain a wheat kernel and not a wheat berry.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
Save record 3

Record 4 2017-04-21

English

Subject field(s)
  • Physics
  • Magnetism
CONT

An interesting magnetic nanoparticle system is that of core/shell structured nanoparticles in which the magnetic core is coated with a layer of a nonmagnetic, antiferromagnetic, or ferro/ferri-magnetic shell.

PHR

core-shell particle, core/shell structure, core/shell system

French

Domaine(s)
  • Physique
  • Magnétisme
CONT

Ces nanoparticules sont modifiées en surface via un greffage chimique par des complexes de métaux de transition utilisables comme agents de contrastes en imagerie médicale. Ces nanosystèmes présentent une morphologie de type cœur-écorce où l'intérieur est une particule inorganique (éventuellement magnétique) sur laquelle sont liés directement ou à travers une écorce de silice poreuse (modulant l'accès au cœur magnétique) et de manière covalente des centres métalliques paramagnétiques spécifiques [...]

PHR

morphologie cœur-écorce, particule cœur-écorce, structure cœur-écorce

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Física
  • Magnetismo
CONT

Algunos materiales híbridos orgánicos–inorgánicos son de vital importancia en aplicaciones biológicas, médicas y químicas. Entre ellos, nanopartículas con morfología núcleo–coraza, estructura en el que el polímero sirve como núcleo y las partículas inorgánicas como coraza. Tales materiales proporcionan una nueva clase de bloques de construcción supramoleculares y pueden exhibir propiedades inusuales que no se pueden obtener simplemente por la mezcla de un polímero y partículas inorgánicas.

PHR

estructura núcleo-cáscara

Save record 4

Record 5 2016-02-29

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
DEF

A pale to yellow usually semidrying fatty oil obtained from grape seeds and used in foods, soap, and paint.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
DEF

Liquide jaune à odeur désagréable et à saveur amère, soluble dans la benzine, le sulfure de carbone, utilisé comme lubrifiant, en savonnerie et en tannerie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
Save record 5

Record 6 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses
OBS

Nom botanique de la plante : Hevea brasiliensis (Willdenow ex. A.H.L. Jussieu) Mueller Arg. Famille botanique : Euphorbiacées. Nom de la matière première : graine d'hévéa (graine de caoutchouc); rubber (seeds).

OBS

Emplois : savonnerie, vernis, fabrication locale d'objets imperméables. Régions de production : Indonésie, Malaisie, Ceylan, Presqu'île indochinoise, Brésil, Afrique tropicale.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Cultivo de oleaginosas
Save record 6

Record 7 2014-10-24

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
OBS

Plant disease caused by Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de By.

Key term(s)
  • sclerotinia white mold of soybean
  • sclerotinia white mold

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
OBS

Maladie des plantes causée par Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de By.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
Save record 7

Record 8 2014-09-16

English

Subject field(s)
  • Metrology and Units of Measure
  • Soil Science
  • Plant Biology
DEF

... a measure of the tendency of water to move from high free energy to lower free energy.

CONT

Water potential is the sum of osmotic potential, pressure potential, [gravitational potential,] and matric potential.

CONT

For historical and practical reasons, however, plant physiologists have developed another parameter called the water potential (psiw). Water potential is expressed in pressure units such as megapascals (MPa). ... Like chemical potential, water potential is a relative quantity, and is always determined as a difference between the sample in question and a standard reference. For plant physiologists, the standard reference for water potential measurements is the water potential of pure water at one atmosphere of pressure. This reference value is defined as 0 MegaPascals.

OBS

[Water potential] is replacing the concept of osmotic pressure and differs from osmotic pressure in taking capillary and imbibitional forces into account.

OBS

The symbol for water potential is the Greek letter Psi. ... Water potential is measured in units of atmospheric pressure; bars or dynes per square centimeter. (1 bar = 106 dynes/cm²).

OBS

The symbol used is the Greek letter psiw.

French

Domaine(s)
  • Unités de mesure et métrologie
  • Science du sol
  • Biologie végétale
CONT

Les composantes du potentiel hydrique. Dans un sol, l'énergie potentielle de l'eau peut provenir de plusieurs sources. [...] Potentiel gravitationnel [...] Potentiel matriciel [...] Potentiel osmotique [...]

OBS

Paramètre de l'eau du sol ou de la plante.

OBS

Bien qu'aujourd'hui le terme potentiel hydrique soit le terme recommandé, on trouve encore, héritage du passé, d'autres appellations de cette même grandeur : potentiel de succion, tension de succion, déficit de pression, hauteur capillaire, etc. Le fait à retenir est que ces différentes dénominations, qu'il faut désormais éviter d'utiliser en physiologie végétale et en agronomie, sont le plus souvent équivalentes (au signe près et compte tenu des unités dans lesquelles elles sont exprimées); elles définissent toutes «l'état énergétique» de l'eau dans un substrat.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Metrología y unidades de medida
  • Ciencia del suelo
  • Biología vegetal
DEF

Gradiente de presión que provoca el flujo de agua, especialmente en relación a su absorción del suelo por las plantas.

OBS

Depende de los componentes gravitatorios, matricial, osmótico y de presión.

Save record 8

Record 9 2013-12-04

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
DEF

The part of the plant embryo which will develop into the primary root.

Key term(s)
  • radicule

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
DEF

Partie inférieure de l'axe de l'embryon d'une plante qui, en se développant, deviendra la racine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
DEF

Parte del embrión vegetal que da lugar a la raíz primaria.

Save record 9

Record 10 2013-04-25

English

Subject field(s)
  • Agriculture
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Transportation and Materials Handling
DEF

A damage caused by contact with external objects which are sharp, blunt, penetrating, etcetera.

OBS

mechanical defect: term and definition standardized by the International Organization for Standardization (ISO).

French

Domaine(s)
  • Agriculture
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Transport et manutention
DEF

Blessure provoquée par des agents extérieurs tranchants, contondants, perforants, etcetera.

OBS

défaut mécanique : terme et définition normalisés par l'Organisation internationale de normalisation (ISO).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Agricultura
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Transporte y manejo de materiales
DEF

Daño causado por contacto con objetos externos afilados, contundentes, penetrantes, etcétera.

Save record 10

Record 11 2013-03-19

English

Subject field(s)
  • Botany
OBS

A seed plant bearing seeds in open receptacles, any plant of the "Gymnospermae" (the conifers).

OBS

A plant whose seeds are not enclosed in an ovary. ... Such plants range from the upper Devonian.

OBS

The conifers are the most familiar group.

French

Domaine(s)
  • Botanique
DEF

Plante à graines (spermaphyte), dont les ovules, puis les graines, sont portés sur des écailles plus ou moins ouvertes et non dans un fruit clos.

CONT

Les gymnospermes sont des plantes faisant partie d'un sous-embranchement paraphylétique des spermaphytes (plantes à graines) qui inclut les plantes dont l'ovule est à nu (non enclos dans un ovaire à la différence des angiospermes) et est porté par des pièces foliaires groupées sur un rameau fertile (cône).

OBS

Le nom gymnosperme provient du grec gumnospermos signifiant «semence nue».

OBS

Les conifères sont le groupe de gymnospermes le plus répandu.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
DEF

Planta (por ejemplo, conífera) cuyo primordio seminal y las semillas a las que dan lugar, nacen desprotegidas, en lugar de estar protegidas por un carpelo, como es el caso de las plantas con flor (angiospermas).

Save record 11

Record 12 2012-08-29

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Plant and Crop Production
DEF

The inability of a plant or seed to resume growth even though environmental conditions are favorable for growth.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Cultures (Agriculture)
DEF

État de vie ralentie d'une graine ou d'organes végétaux (bourgeon végétatif, bouton floral, bulbe, tubercule), [...] implique un arrêt de la croissance visible; en fait l'activité métabolique, physiologique et la différenciation se poursuivent mais à un rythme très ralenti.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
  • Producción vegetal
DEF

Condición fisiológica de semillas viables, yemas o bulbos que impide su crecimiento incluso en presencia de condiciones ambientales favorables.

OBS

Estado de inactividad temporal en una planta o semilla.

Save record 12

Record 13 2011-11-24

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Grain Growing
CONT

The Canadian malting barley and malt industry has been a success story over the past two decades.

OBS

malting industry: Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Culture des céréales
CONT

À ses débuts, l'industrie brassicole se résume à de petites brasseries indépendantes disséminées ça et là dans tout le pays. Grâce à l'avènement des systèmes de distribution modernes, des progrès technologiques en matière de contrôle de la qualité et à la hausse des coûts, la production se centralise, et la plupart des brasseries locales disparaissent. Au cours des années 80, des brasseries de petite envergure, communément appelées microbrasseries, voient le jour au Canada et desservent les marchés locaux et régionaux. Aujourd'hui, deux compagnies nationales se partagent le secteur brassicole du Canada, soit la brasserie John Labatt Ltée (8 usines) et les compagnies Molson Limitée (8 usines).

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Cultivo de cereales
Save record 13

Record 14 2011-11-24

English

Subject field(s)
  • Oilseed Crops
DEF

[A] rape plant of an improved variety having seeds that are low in erucic acid and are the source of canola oil.

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes oléagineuses
CONT

Le canola est en fait du colza modifié par la diminution de l'acide érucique, le rendant propre à la consommation humaine [...] D'après les connaissances actuelles sur la nutrition humaine, l'huile de canola est considérée, de toutes les huiles végétales, comme la meilleure pour la santé. Elle a le plus bas niveau d'acides gras saturés (l'acide stéarique et l'acide palmitique). La qualité de l'huile de canola dépend de sa composition élevée en acide oléique qui est un acide gras monoinsaturé. Le canola a le meilleur taux d'acides gras monoinsaturés par rapport aux acides gras saturés. Il est même meilleur que l'huile d'olive qui est considérée comme une très bonne huile pour la nutrition humaine.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de oleaginosas
DEF

Subgrupo específico de cultivares de la oleaginosa colza seleccionados por su bajo nivel de ácido erúcico y glucosinolatos.

Save record 14

Record 15 2011-11-21

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Grain Growing
DEF

The common smut of Indian corn caused by a fungus (Ustilago maydis) and characterized by grayish white swellings that rupture to expose a black spore mass.

CONT

Like other smut diseases, common smut of corn derives its name from the sooty masses of teliospores found on infected host plants ... The most obvious symptoms are tumor-like galls that vary in size from less than 1 cm to more than 30 cm (0.4-12 inch) in diameter. All meristematic tissues are susceptible to infection. Galls are found most frequently on ears, tassels, stalks, nodal shoots, and mid-ribs of leaves ... Even though galls may form on many above-ground parts of the plant, infection is local (i.e., the host is not colonized systemically). Occasionally, galls develop beneath the soil surface when the apical meristem of a young plant is infected.

OBS

Although Ustilago maydis occurs throughout the world where corn is grown, the occurrence of common smut is localized in Australia where the disease is known as "maize boil smut".

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Culture des céréales
DEF

Maladie du maïs causée par un champignon pathogène, Ustilago maydis.

OBS

Ustilago maydis attaque principalement les parties des plantes se trouvant en division cellulaire active. Les symptômes sont des sores gris qui apparaissent sur les tiges, les épis, les feuilles ou les inflorescences. Les sores éclatent après un certain temps et des spores brunes à noires sont libérées. Celles-ci peuvent survivre dans le sol pendant au moins 4 ans. Les plantes sont contaminées par des spores se trouvant dans le sol ou l'air.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Cultivo de cereales
CONT

El carbón común del maíz causado por Ustilago maydis, se identifica fácilmente por las agallas tipo tumor que se forman en los tejidos en activo crecimiento. Estas contienen una masa oscura, pulverulenta de teliosporas (esporas del carbón). Las agallas jóvenes se consideran comestibles y en México se conoce a la comida como cuitlacoche (Sin. huitlacoche).

Save record 15

Record 16 2011-08-08

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
OBS

registered seed = semence enregistrée (Catégorie de semences au Canada).

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

semence enregistrée : semence issue d'une semence de Sélectionneur, Select ou Fondation, produite de manière a maintenir une identité et une pureté génétiques satisfaisantes sous la surveillance et l'approbation de l'Association canadienne des producteurs des semences. (Association canadienne des producteurs des semences, no 6, 1973, p. 3).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Save record 16

Record 17 2011-05-16

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses
OBS

Observation : Sous-produit de la fabrication de l'essence de moutarde. Emploi : pharmacie. Régions de production : Inde, Érythrée, Europe de l'Est.

OBS

Nom botanique de la plante : Brassica nigra (Linnaeus) W.D.J. Koch. Famille botanique : Crucifères. Nom de la matière première : graine de moutarde noire, black mustard (seeds).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Cultivo de oleaginosas
CONT

El aceite de mostaza negra se emplea también en la cocina de la India; al igual que el aceite de sésamo, resiste mal las altas temperaturas, pero se emplea como aderezo y para marinadas. Es uno de los ingredientes principales del vindaloo preparado en Goa, uno de los platos más característicos de la cocina de la zona. En Bangladesh y Bengala se emplea para frituras, y se produce de las semillas tratadas de tal modo que los isotiocianatos se conservan, dándole un sabor particular. Por contener ácido erúcico, su uso como ingrediente alimentario no está permitido en algunos países, por lo que no es fácil obtenerlo fuera de la India.

Save record 17

Record 18 2011-01-19

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses
OBS

Nom botanique de la plante: Solanum lycopersicum Linnaeus Syn.: Lycopersicon esculentum P. Miller Lycopersion lycopersicum (Linnaeus) Karsten. Famille botanique: Solanacées. Nom de la matière première: pépin de tomate; tomato (seeds).

OBS

Observation : Sous-produit de la conserverie des tomates. Emploi : alimentation. Régions de production : régions tempérées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Cultivo de oleaginosas
CONT

El aceite de semilla de tomate se obtiene de las semillas de los tomates, subproducto de la fabricación de conservas. Su contenido varia del 18 al 27 %; es rico en ácido oleico y en linoleico, que en conjunto constituyen el 80-85 % , no obstante se ha encontrado que el linoleico varia 38.7 al 67% y el oleico, del 16 al 49%, el resto un 15-20%, son ácidos grasos saturados.

Save record 18

Record 19 2010-12-14

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
DEF

A structure formed by the maturation of the ovule of seed plants following fertilization.

OBS

[seed] is the product of the ripened ovule of gymnosperm and angiosperm plants which occurs after fertilization and some growth within the mother plant.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
DEF

[...] structure qui contient et protège l'embryon végétal [...] souvent contenue dans un fruit qui permet sa dissémination.

OBS

La graine provient de la maturation de l'ovule fécondé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
Save record 19

Record 20 2010-08-23

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Grain Growing
  • Plant and Crop Production

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des céréales
  • Cultures (Agriculture)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Cultivo de cereales
  • Producción vegetal
CONT

Las semillas de girasol [son] una fuente de grasas y energía, además de hidratos de carbono y proteínas.En la alimentación de las aves de corral la harina de soja sólo sustituye parcialmente a la harina de girasol, debido a que su contenido en lisina es inferior. [...] Las cabezas de girasol se emplean en la alimentación de los ovinos y bovinos, y la harina obtenida con dichas cabezas sirve de ración a los bovinos adultos y a las aves de corral.

Save record 20

Record 21 2010-07-28

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops
CONT

Production of beechnut oil involves grinding the nuts into a paste from which the oil is extracted. The oil ages well if stored in clay jars and buried in sand in a cellar. It will keep for up to ten years, and oil over six years is considered to be the best.

OBS

Beechnut oil is used in cooking and also as a salad oil. Sometimes it is used as a butter substitute.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses
CONT

L'huile de faine, de première pression à froid, est assez fluide, de couleur jaune clair, de saveur agréable et d'odeur faible.

OBS

faîne : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Cultivo de oleaginosas
CONT

El aceite de hayuco, una de las muchas riquezas olvidadas de Asturias dado que se extrae del fruto del haya. Es un lujo gastronómico de hermoso color dorado, aromático y sabroso que puede realzar, siempre crudo y adecuadamente refinado, cualquier plato.

Save record 21

Record 22 2010-06-22

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Grain Growing
OBS

Refractive zone between the testa and the aleurone layer.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Culture des céréales
OBS

Zone réfringente entre le tégument séminal et l'assise protéique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
  • Cultivo de cereales
Save record 22

Record 23 2010-05-20

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
DEF

The approved progeny of Breeder, Select or Foundation seed so managed as to maintain satisfactory genetic identity and purity ... The seed is graded and sealed by an inspector of the Plant Products Division, Canada Department of Agriculture. [Canadian Seed Growers Association, no. 6, 1973, p. 3].

OBS

In Canada, a class of pedigreed seed.

OBS

registered seeds: when referring to seed production.

Key term(s)
  • registered seeds

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
DEF

Semence issue d'une semence du Sélectionneur, Select ou Fondation, produite de manière à maintenir une identité et une pureté génétiques satisfaisantes sous la surveillance et l'approbation de l'ACPS [Association canadienne des producteurs de semences].

OBS

Catégorie de semence contrôlée au Canada.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
DEF

Semilla con certificado oficial de reconocimiento.

Save record 23

Record 24 2010-05-19

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
OBS

certified seed: The approved progeny of Breeder, Select Foundation or Registered seed so managed as to maintain satisfactory genetic identity and purity.

OBS

Canadian Seed Growers Association, 1973, no. 6, p. 3.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

semence certifiée : semence issue d'une semence de Sélectionneur, Select, Fondation ou Enregistrée, produite de manière a maintenir une identité et une pureté génétiques satisfaisantes sous la surveillance et l'approbation de l'Association canadienne des producteurs de semences.

OBS

Tiré d'une liste de définitions publiée par l'Association canadienne de producteurs de semences, 1973, no 6, p. 3.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Save record 24

Record 25 2010-05-19

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

Shipments of foundation, registered or certified seed grain for export must be sealed in accordance with the Plant Products and Quarantine Directorate of Agriculture Canada.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Save record 25

Record 26 2010-04-06

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses
OBS

Nom botanique de la plante: Brassica rapa Linnaeus. Famille botanique: Crucifères. Nom de la matière première: graine de navette; turnip seeds.

OBS

Observation : huile à teneur importante en glycérides de l'acide érucique. Emplois : Mêmes usages que l'huile de colga. Régions de production : Canada, Inde, Orientale, Europe Continentale, Argentine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Cultivo de oleaginosas
Save record 26

Record 27 2010-04-06

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses
OBS

Nom botanique de la plante: Brassica juncea (Linnaeus) Czernajew et Cosson in Czernajew. Famille botanique: Crucifères. Nom de la matière première: graine de moutarde brune; Indian mustard (seeds).

OBS

Observation: La graine cultivée sert à la fabrication de la moutarde de table. Emplois: alimentation, savonnerie, trempe des métaux. Régions de production: Inde, Canada, France.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Cultivo de oleaginosas
Save record 27

Record 28 2010-04-06

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses
OBS

Nom botanique de la plante: Sinapis alba Linnaeus. Famille botanique: Crucifères. Nom de la matière première: graine de moutarde blanche; white mustard, yellow mustard (seeds).

OBS

La graine cultivée sert à la fabrication de la moutarde de table. Emplois: alimentation, savonnerie, trempe des métaux. Régions de production: régions tempérées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Cultivo de oleaginosas
Save record 28

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