TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

PETRISSAGE [7 records]

Record 1 2018-03-23

English

Subject field(s)
  • Personal Esthetics
CONT

Petrissage. Grasp the skin and flesh between the fingers and palm of the hand. As the tissues are lifted from their underlying structures, they are squeezed, rolled, or pinched with a light, firm pressure. ... Kneading movements give deeper stimulation to the muscles, nerves, and skin glands, and improve the circulation.

OBS

petrissage: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

French

Domaine(s)
  • Esthétique et soins corporels
CONT

Selon l'état physique du sujet et la partie du corps à masser, les mouvements de massage sont différents. 1. Pression [...] 2. Friction [...] 3. Pétrissage : combinant le pincement et la torsion, il est [...] exécuté avec les deux mains, qui agissent en sens contraire. [...] 4. Effleurage [...]

OBS

pétrissage : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Save record 1

Record 2 2017-02-13

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

The mixing serves the dual purpose of incorporating all the ingredients into a homogeneous mixture and of developing this mixture into an extensible and elastic dough which will be capable of retaining to an optimum degree the carbon dioxide gas generated during fermentation.

OBS

mixing: term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
DEF

[...] première étape de la panification, qui assure à la fois le mélange intime des matières premières mises en œuvre et la confection de la pâte.

OBS

pétrissage : terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Panificación
Save record 2

Record 3 2011-11-28

English

Subject field(s)
  • Neology and Linguistic Borrowing
  • Translation (General)
CONT

At the far end of the healing spectrum are such touchy-feely entries as massage therapy, a technique for relieving anxieties through deep body massage.

French

Domaine(s)
  • Néologie et emprunts
  • Traduction (Généralités)
DEF

Mode de massage qui consiste à presser, comprimer profondément les tissus.

Spanish

Save record 3

Record 4 2004-05-26

English

Subject field(s)
  • Clay Working Methods (Ceramics)
DEF

The hand preparation of clay aimed at securing a relatively air-free, homogeneous mass.

CONT

Kneading plastic clay with the fingers and heels of the hands in a rocking spiral motion, which forces out trapped air pockets ...

French

Domaine(s)
  • Techniques de la céramique
DEF

Action de conditionner la terre avec les mains de façon à en supprimer les poches d'air et les mottes.

CONT

Le but de pétrissage est d'arriver à rendre la terre homogène en chassant les bulles d'air.

OBS

Un mauvais pétrissage peut occasionner l'éclatement de la pièce lors de la cuisson.

OBS

Souvent en français, «pétrissage» renferme aussi une partie du travail de la terre, appelé le «battage».

Spanish

Save record 4

Record 5 1998-07-02

English

Subject field(s)
  • Prosthetic Dentistry
DEF

The manual working of freshly mixed amalgam in a squeeze cloth or rubber dam in order to produce a smooth plastic mass.

French

Domaine(s)
  • Dentisterie prothétique
DEF

Pressage, malaxage manuel d'un amalgame enfermé dans une toile ou une feuille anglaise, afin de produire une masse lisse et plastique.

Spanish

Save record 5

Record 6 1997-06-27

English

Subject field(s)
  • Soil Mechanics (Engineering)
  • Civil Engineering
DEF

The working and tempering of clay usually by machine to make it plastic and of uniform consistency.

French

Domaine(s)
  • Mécanique des sols
  • Génie civil
DEF

Traitement du sol par compactage et vibration en vue d'augmenter sa cohérence et sa résistance.

Spanish

Save record 6

Record 7 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
  • Industrial Techniques and Processes
OBS

--it may be desirable (...) to knead the chocolate paste prior to moulding, as the temperature in the hot cupboard may have caused separation of the solids from the fat

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
  • Techniques industrielles
OBS

la durée du séjour à l'étuve, pour la pâte de fabrication courante, ne doit pas être moindre de 24 heures. On lui fait subir alors un dernier -- dans le mélangeur dit à faire revenir les pâtes.

Spanish

Save record 7

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