TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

HOCH2-(CHOH)4-COOH [1 record]

Record 1 2011-05-16

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Pharmacy
  • Biochemistry
Universal entry(ies)
HOCH2-(CHOH)4-COOH
formula, see observation
C6H12O7
formula, see observation
526-95-4
CAS number
DEF

Aldonic acid derived from glucose when the aldehyde group is oxidized by glucose oxidase, or by iodine in an alkaline environment, which is used as a dietary supplement, a sequestrant and, in medicine, as an antispasmodic.

OBS

D-gluconic acid: The letter "D" is a small capital.

OBS

Chemical formula: HOCH2-(CHOH)4-COOH or C6H12O7,

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Pharmacie
  • Biochimie
Entrée(s) universelle(s)
HOCH2-(CHOH)4-COOH
formula, see observation
C6H12O7
formula, see observation
526-95-4
CAS number
DEF

Acide [...] obtenu par oxydation du groupe -CHO du glucose.

CONT

Fungus Japonicus. [...] Parmi ses composantes connues on retrouve [...] de l'acide gluconique, [...] substance reconnue pour désintoxiquer le foie. L'acide gluconique est une construction des mucopolysaccharides - un complexe moléculaire volumineux de sucre rattaché aux acides aminés qui forme le liquide intercellulaire, un coussin qui cimente et tient les organes ensemble et qui lubrifie les articulations.

CONT

Le miel contient aussi des acides. Le plus important est l'acide gluconique dont l'origine serait une bactérie, appelée gluconobacter, qui, lors de la maturation du miel, transformerait le glucose en acide gluconique.

OBS

Les sels de calcium, de magnésium et de fer sont utilisés respectivement contre la décalcification, les spasmes et l'anémie hypochrome; la lactone est utilisée en teinturerie, en brasserie et dans l'impression textile.

OBS

acide D-gluconique : La lettre «D» est une petite capitale.

OBS

Formule chimique : HOCH2-(CHOH)4-COOH ou C6H12O7

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Farmacia
  • Bioquímica
Entrada(s) universal(es)
HOCH2-(CHOH)4-COOH
formula, see observation
C6H12O7
formula, see observation
526-95-4
CAS number
OBS

Líquido siruposo, pardo claro, de sabor suave. Soluble en agua y alcohol. Atóxico.

OBS

Fórmula química: HOCH2-(CHOH)4-COOH o C6H12O7

Save record 1

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: