TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BLEACHING AGENT [6 records]

Record 1 2018-05-16

English

Subject field(s)
  • Hair Styling
DEF

The chemical employed to remove color from the hair.

OBS

lightener; bleaching agent; bleach: terms officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

French

Domaine(s)
  • Coiffure
CONT

Comment agissent les décolorants? Ce sont des produits chimiques qui, additionnés à des oxydants, diluent le pigment colorant du cheveu. Il s'agit d'une réaction chimique : le degré de décoloration dépend : du principe du colorant utilisé; de la force de l'oxydant; du temps de pose du mélange sur les cheveux.

OBS

décolorant : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Peinado
Save record 1

Record 2 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Textiles: Preparation and Processing
  • Carpets and Upholstery Textiles
DEF

A chemical agent capable of destroying partly or completely the natural colouring matter of textile fibers, yarns, or cloth, and leaving them white or considerably lighter in colour.

OBS

Examples are oxidizing agents such as sodium or calcium hypochlorite, permanganates, sodium chlorites or hydrogen peroxide and reducing agents such as sulphur dioxide or sodium bisulphite.

French

Domaine(s)
  • Apprêt et traitements divers (Textiles)
  • Tapis et textile d'ameublement
DEF

Oxydant ou réducteur utilisé pour effacer la couleur.

Spanish

Save record 2

Record 3 2013-03-06

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

Freshly milled flour has a creamy colour because it contains carotenoids, the same pigments that make certain fruits and vegetables yellow. If stored for several months, flour becomes whiter and its baking qualities improve due to oxidation. However, the natural aging process is slow and the results are not always consistent ... Bleaching and maturing agents hasten the oxidation and aging processes and result in flour of consistent quality and colour.

CONT

The Bread and Flour Report 1960 recommends the use of only one bleaching agent, benzoyl peroxide at not more than 50 ppm.

OBS

Some [bleaching agents] e.g. benzoyl peroxide, bleach the flour without improving the baking qualities. Others, such as chlorine dioxide, have both a bleaching and improving (maturing) effect.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Les agents de blanchiment sont employés pour détruire la couleur naturelle jaunâtre des huiles et des graisses [...] on les utilise pour accélérer le processus de maturation de la farine, la blanchir et améliorer le travail de boulangerie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
CONT

Le Blanq 28. Agente blanqueador que contiene 28% de peróxido de benzoílo como ingrediente activo y una mezcla de agentes escurridores como almidón de trigo y fosfato tricálcico para permitir una óptima distribución en la harina.

Save record 3

Record 4 2003-09-09

English

Subject field(s)
  • Chemistry
DEF

A substance that removes color.

French

Domaine(s)
  • Chimie
DEF

Substance chimique jouissant de la propriété de faire disparaître les colorations que possèdent certains corps.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
DEF

[Sustancia] que sirve para perder o atenuar los colores de una cosa por medio de agentes físicos o químicos.

Save record 4

Record 5 2001-07-06

English

Subject field(s)
  • Water Treatment (Water Supply)
  • Wastewater Treatment
CONT

The additional frequent presence of bleaching agents (chlorine, peroxygenated compounds) inhibits the growth of bacteria, and special pre-treatments are necessary, while the main purifying processes using chemicals or adsorption processes tend to reduce the use of biological methods.

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux
  • Traitement des eaux usées
CONT

La présence fréquente aussi d'agents de blanchiment (chlore, composés peroxygénés) détermine une inhibition des développements bactériens et des prétraitements spécifiques sont nécessaires, et les épurations principales par voie chimique ou par adsorption ont tendance à réduire l'utilisation des voies biologiques.

Spanish

Save record 5

Record 6 1993-06-15

English

Subject field(s)
  • Pulp Preparation (papermaking)
DEF

A variety of chemicals used in the bleaching of wood pulp such as chlorine ... sodium hypochlorite ... calcium hypochlorite ... chlorine dioxide ... peroxide ... sodium chlorite ... oxygen ... and others.

French

Domaine(s)
  • Préparation de la pâte à papier
OBS

Les pâtes au sulfate (...) requièrent un plus grand nombre de stades pour obtenir environ 85 points. Pour atteindre les degrés de blancheur les plus élevés, elles exigent l'emploi de réactifs coûteux, comme le bioxyde de chlore ou le peroxyde.

OBS

Tous les réactifs (chlore, eau de javel, bioxyde de chlore) utilisés pour le blanchiment s'obtiennent à partir du chlorure de sodium (sel ordinaire) décomposé par électrolyse en ses éléments chlore et sodium.

OBS

On trouvera la 2e observation ci-haut dans le résumé des articles 3.6 à 3.6.4 du Cours de formation papetière de Jean Vilars.

Spanish

Save record 6

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