TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

DEVELOPMENT TIME [4 records]

Record 1 2018-03-20

English

Subject field(s)
  • Hair Styling
DEF

The time taken for the chemical in a dye, bleach or permanent curling process to produce the desired result. Timing commences at the end of the application.

OBS

development time: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

French

Domaine(s)
  • Coiffure
CONT

Le temps de pause maximum des colorants d'oxydation varie de 25 à 35 minutes selon les fabricants, ou jusqu'à ce qu'on obtienne la hauteur de ton et les reflets désirés. Lorsque la durée maximum est atteinte, le colorant n'agit plus.

OBS

temps de pause : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Save record 1

Record 2 2013-03-12

English

Subject field(s)
  • Testing and Debugging
  • Computer Hardware
DEF

The time used for debugging routines or hardware. [Definition officially approved by GESC.]

OBS

development time: term officially approved by the Government EDP (Electronic Data Processing) Standards Committee (GESC).

French

Domaine(s)
  • Test et débogage
  • Matériel informatique
DEF

Temps consacré à la mise au point de routines ou de matériels. [Définition uniformisée par le CNGI.]

OBS

temps de mise au point : terme uniformisé par le Comité des normes gouvernementales en informatique (CNGI).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Prueba y depuración
  • Equipo físico de computadora (Hardware)
DEF

Tiempo utilizado en la depuración de nuevas rutinas o equipo de computación; considerado como parte del tiempo operativo.

Save record 2

Record 3 2003-12-22

English

Subject field(s)
  • Photography
CONT

Development time varies according to the developer you use, type of film, and solution agitation and temperature.

French

Domaine(s)
  • Photographie
DEF

Temps nécessaire pour obtenir un négatif ou un positif satisfaisant à des conditions déterminées de densité et de contraste.

Spanish

Save record 3

Record 4 1999-12-10

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
DEF

State of advancement, i.e. gluten is developed during the mixing of flour with water.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
DEF

Temps en minutes nécessaire du début du pétrissage jusqu'à l'obtention de la consistance 500 [...]

OBS

En parlant du farinographie qui mélange farine et eau en pâte et qui enregistre la résistance offerte par la pâte aux lames du malaxeur.

Spanish

Save record 4

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