TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

COUCHE POLARISATION [1 record]

Record 1 2019-07-08

English

Subject field(s)
  • Chemical Engineering
  • Food Industries
  • Collaboration with the FAO
Key term(s)
  • polarised layer

French

Domaine(s)
  • Génie chimique
  • Industrie de l'alimentation
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Zone où se crée un gradient de concentration des molécules ou des particules retenues à la surface de la membrane, augmentant la résistance hydrodynamique de la membrane et pouvant conduire à la formation d'un dépôt ou d'un gel.

OBS

Les paramètres de la filtration (vitesse de circulation, pression, etc.) déterminent l'épaisseur de la couche de polarisation à la surface de la membrane.

OBS

gel : Le terme «gel» fréquemment rencontré dans la littérature est impropre, la couche de polarisation n'étant pas un gel au sens chimique.

Spanish

Save record 1

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: