TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

AGENT EMULSIONNANT [3 records]

Record 1 2015-12-15

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Petrochemistry
  • Rubber
DEF

A surface-active substance used to facilitate the suspension of an immiscible liquid compounding ingredient in an aqueous system.

OBS

emulsifying agent: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Chimie du pétrole
  • Caoutchouc
DEF

Substance exerçant une action superficielle utilisée pour faciliter la suspension dans un système aqueux d'un ingrédient de mélange liquide non miscible.

OBS

agent émulsifiant : terme et définition normalisés par l'ISO.

OBS

agent émulsionnant : terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Petroquímica
  • Caucho
OBS

Agente que en pequeñas cantidades facilita la formación de una emulsión o mejora su estabilidad coloidal al disminuir la velocidad de agregación o de coalescencia de las partículas dispersas.

Save record 1

Record 2 2003-11-19

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
DEF

... [a] material ... added to decrease the tendency to separate or to increase the stability of ... [an] emulsion.

OBS

emulsifier; emulsifying agent: terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
DEF

Se dit d'un composé dont la présence favorise la formation d'une émulsion ou sa conservation.

CONT

Les émulsifiants sont des molécules amphiphiles comprenant une partie hydrophobe (chaîne carbonée) et une partie hydrophile (fonction acide, ammonium ou polyoxyde d'éthylène). Selon la grosseur relative des deux parties, l'émulsifiant sera favorable à la création d'émulsions «huile dans eau» ou d'émulsions «eau dans huile».

OBS

agent émulsionnant; émulsifiant : termes normalisés par l'AFNOR et l'ISO.

Key term(s)
  • émulsionneur stabilisant
  • émulgateur

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
DEF

Aditivo alimentario que provoca la formación y estabilidad de una emulsión.

OBS

Término utilizado para los fines del Codex Alimentarius.

Save record 2

Record 3 1996-11-07

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Inks and Colour Reproduction (Graphic Arts)
DEF

A substance which facilitates the dispersion of one liquid into another; used for mixing ink.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Encres et couleurs (Industrie graphique)
DEF

Substance qui facilite la dispersion d'un liquide dans un autre; utilisée pour mélanger les encres.

Spanish

Save record 3

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: