TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

noix [10 records]

Record 1 2018-07-25

English

Subject field(s)
  • Small Arms
DEF

In a gun-lock, a pivoted plate through which the mainspring acts on the hammer, and in the notches of which the sear engages.

CONT

The shank of the cock [of a Dutch snaphance] passed through a hole in the lock plate, and a lug called a tumbler was fastened to it as a bearing point for the mainspring. When the cock was pulled back, the tumbler rotated and compressed the spring. ... When the trigger was pulled, the cock ... was driven forward by the action of the mainspring against the tumbler.

French

Domaine(s)
  • Armes légères
DEF

[Dans une arme à feu à platine,] pièce mobile autour d'un axe portant deux crans dont l'un retient le chien au repos et l'autre à l'armé.

Spanish

Save record 1

Record 2 2017-02-10

English

Subject field(s)
  • Couplings (Mechanical Components)
  • Transmission Systems (Motor Vehicles and Bicycles)
DEF

The intermediate drive member which has four equally spaced trunnions in the same plane.

OBS

cross; spider: terms officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

French

Domaine(s)
  • Accouplements (Composants mécaniques)
  • Transmission (Véhicules automobiles et bicyclettes)
DEF

Partie centrale et en forme de croix du joint de cardan.

CONT

Les arbres (de transmission) à réunir portent chacun une fourche; les deux fourches sont articulées sur la même pièce appelée noix ou croisillon, les axes des articulations étant perpendiculaires et concourants.

OBS

croisillon : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Acoplamientos (Componentes mecánicos)
  • Sistemas de transmisión (Vehículos automotores y bicicletas)
Save record 2

Record 3 2011-05-13

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The fruit of the walnut tree, consisting of a hard-shelled nut surrounded by an outer green fleshy husk . . .

OBS

Commercially classified as a dried fruit.

OBS

walnut: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Fruit du noyer, commercialisé comme fruit sec.

OBS

noix de Grenoble : même si toutes les variétés de fruits du noyer sont communément appelées «noix de Grenoble» au Canada, ce terme désigne une variété spécifique qui a le statut d'appellation d'origine controllée et celui d'appellation d'origine protégée en France.

OBS

noix : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
DEF

Fruto del nogal (Juglans regia L.) [...] cuyo interior está dividido incompletamente en dos o cuatro celdas y la semilla o parte comestible presenta dos o cuatro lóbulos.

CONT

Las nueces se comercializan con y sin cáscara y se consumen en forma directa o en diversas preparaciones culinarias. También permiten obtener aceite, y con el extracto del fruto entero se producen colorantes.

Save record 3

Record 4 2009-06-23

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Culture of Fruit Trees
OBS

Commercially classified as a dried fruit.

OBS

walnut: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Arboriculture fruitière
OBS

Fruit du noyer, commercialisé comme fruit sec.

OBS

noix : terme normalisé par l'ISO et l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Fruticultura
DEF

Fruto del nogal. Es una drupa ovoide, de tres o cuatro centímetros de diámetro, con el epicarpio fino y liso, de color verde con pintas negruzcas, el mesocarpio correoso y caedizo, y el endocarpio duro, pardusco, rugoso y dividido en dos mitades simétricas, que encierran la semilla, desprovista de albumen y con dos cotiledones gruesos, comestibles y muy oleaginosos.

Save record 4

Record 5 2002-09-13

English

Subject field(s)
  • Culture of Fruit Trees
  • Food Industries
DEF

Specifically, a hard, dry, 1-celled and 1-seeded fruit, such as the nuts of the hazel, beech, oak, and chestnut.

OBS

The term is used loosely for any fairly large to large hard, dry, one-seeded fruit.

French

Domaine(s)
  • Arboriculture fruitière
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Nom donné à un grand nombre de fruits qui ont une enveloppe ligneuse [...]

CONT

Noix du Brésil.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fruticultura
  • Industria alimentaria
Save record 5

Record 6 1990-05-12

English

Subject field(s)
  • Outfitting of Ships
  • Ship and Boat Parts

French

Domaine(s)
  • Armement et gréement
  • Parties des bateaux
OBS

de bas mât

OBS

mât supérieur

Spanish

Save record 6

Record 7 1990-04-30

English

Subject field(s)
  • Insulators and Supporting Materials (Electr.)
  • Small Electric Tools

French

Domaine(s)
  • Isolateurs et supports (Électricité)
  • Petit outillage électrique

Spanish

Save record 7

Record 8 1988-09-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cooking and Gastronomy (General)
DEF

The large adductor muscle of such a mollusk, used as food.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
CONT

Retirer la chair de la coquille, puis séparer la noix (muscle blanc) et le corail [...]

OBS

Sous le nom de pétoncle, on commercialise le muscle adducteur, parfois accompagné de corail. En art culinaire, le muscle est souvent appelé noix.

Spanish

Save record 8

Record 9 1988-05-12

English

Subject field(s)
  • Keyboard Instruments

French

Domaine(s)
  • Instruments de musique à clavier

Spanish

Save record 9

Record 10 1987-12-31

English

Subject field(s)
  • Pulleys and Belts
  • Hoisting and Lifting
CONT

Chain models [of electric hoists] have either a roller chain and sprocket or a link chain and pocketed wheel for hoisting and lowering.

OBS

Chain block. Chains and sheaves may be employed in combination to produce an unusually powerful lifting mechanism. ... The sheaves are made with link pockets so that the chain fits nicely into the circumference, and is restrained from slipping.

French

Domaine(s)
  • Poulies et courroies
  • Levage
DEF

Poulie utilisée avec des chaînes, et dont la gorge, au lieu d'être à section semi-circulaire et lisse, est alvéolée à la forme des maillons de la chaîne.

DEF

Pièce d'entraînement à alvéoles centrée sur un moyeu et comprenant:11 moyeu, 1 pièce de révolution à alvéoles pour chaîne calibrée.

OBS

barbotin d'entraînement; noix : Termes normalisés par l'AFNOR.

Spanish

Record saved

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